Gå til innhold

9 La kjærligheten være oppriktig. Avsky det onde, hold dere til det gode.

Noahs ark - tolket av kunstneren Nelly Bube.

Foto: Noahs ark - tolket av kunstneren Nelly Bube.

Se filmen – les originalen

03. april 2014. Hans J. Sagrusten

Storfilmen om Noah er en god anledning til å lese den opprinnelige historien, slik den står i Første Mosebok. Du finner hele teksten her.

En film fra bibelhistorien lever seg inn i hvordan hovedpersonene kan ha opplevd det som skjedde. Filmformatet gir en frihet til å spinne videre på tanker og følelser som bare er antydet i bibelteksten, eller ikke nevnt i det hele tatt. Bibelens styrke er på den annen side at den ikke maler ut alle følelser og tanker, men overlater til leseren å føle selv.

Forfatteren Karl Ove Knausgård, som selv har skrevet om Noah-historien i «En tid for alt», sier i et essay at han er overrasket over hvor korte de bibelske historiene ofte er. Historier han har tenkt på som store, episke drama, blir fortalt i løpet av noen få vers, uten mange følelser og detaljer:

«Disse historiene er så store i vår bevissthet at det er lett å pynte på dem, gjøre beskrivelsene av dem større enn de i utgangspunktet er: I historien om arken er det ikke sikkert at det skal stå «regnet strømmet ned», … men kanskje bare ganske enkelt «det regnet» … » (Bibelsk, Verbum Forlag 2011, side 47)

Knausgård understreker videre at denne nøkternheten gjør bibelteksten forskjellig fra en roman: «Ingenting av det som finnes i vår tids romaner, finnes i Bibelen. I Bibelen er det ingen landskapsbeskrivelser, ingen indre psykologi, ingen forklarende utdypinger i forhold til det som skjer, …»

David Instone-Brewer (Tyndale House, Cambridge) peker i sin anmeldelse på at filmen ikke bare henter elementer fra Første Mosebok, men også fra andre, utenombibelske kilder:

«Bibelteksten blir supplert med historier fra Enoks bok, andre jødiske myter og regissørens egen fantasi. Til sammen skaper alt dette en fengslende historie og en overraskende slutt.»

For mange vil det være interessant å gå til bibelteksten etter å ha sett filmen. I bibelteksten vil en finne hovedtrekkene i filmen. Samtidig kan en oppdage de stedene i filmen hvor regissøren har brukt sin kunstneriske frihet og spunnet videre på den bibelske fortellingen. I spennet mellom den korte fortellingen og det storslåtte dramaet vil Noah-historien fortsette å fenge mennesker, både i nåtid og fremtid.

Til slutt er det spennende å lese hva en norsk anmelder skriver:

«Når det kommer til stykket, er nok boka bedre, men som en Noah for vår tid, med evne til å skape interesse for boka og diskusjon for tolkningen, er filmen fascinerende i all sin prakt og gru.» (Adresseavisen)

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO