Gå til innhold

31 Siden forlot han Tyros-området igjen. Han tok veien om Sidon og dro mot Galileasjøen gjennom Dekapolis-landet.

Nelly Bube ved paletten: «Fargebruken til Nelly Bube er sterk og rik. Hun binder bildene til en østlig tradisjon, der fargerikdom og variasjon er typisk. Hvert enkelt bilde er virkelig et fargesmykke» (Gunnar Danbolt, professor i europeisk kunsthistorie)

Foto: Nelly Bube ved paletten: «Fargebruken til Nelly Bube er sterk og rik. Hun binder bildene til en østlig tradisjon, der fargerikdom og variasjon er typisk. Hvert enkelt bilde er virkelig et fargesmykke» (Gunnar Danbolt, professor i europeisk kunsthistorie)

Et utvalg av Nelly Bubes verker til salgs

06. november 2014.

Vi har gleden av å tilby et utvalg av Nelly Bubes malerkunst til salg i vår nettbutikk. Flere av hennes vakre bilder med motiver fra bibelhistorien er tidligere gjengitt og trykket i bøkene Paradishagen og Himmeltreet.

Billedkunstner, grafiker og illustratør Nelly Bube er født 18. juni 1949 i Karaganda i Kasakhstan, men er nå bosatt i Almaty. Hun har tysk far og russisk mor, og er selv russisktalende.

Der øst og vest møtes
– Det som slår en i møte med bildene hennes, er gullet. Kunstneren bruker gullet slik den store russiske ikontradisjonen bruker det: som et symbol for evigheten, for Guds nærvær, forklarer professor i europeisk kunsthistorie, Gunnar Danbolt.

Skikkelsene er enkle og skulpturelle, de står fram i bildet og gir det betydning, på samme måte som i ikontradisjonen.

– Men de er ikke stiliserte, påpeker Danbolt.
– De er enkle, fargerike, og tydelig tatt fra en østlig kulturell sammenheng. For eksempel har Jesus-skikkelsen klare, sentral-asiatiske trekk. Her er ingen blond, nordisk Kristus. Pengeutlåneren ser ut som en mongolsk rikmann, den siste nattverden blir inntatt på teppet i en sirkel, som ved et tradisjonelt kasakhmåltid, forklarer han.

Nelly Bube «oversetter» de bibelske hendelsene til sin kulturelle kontekst. Slik møtes den store østlige og den store vestlige tradisjonen i bildene.

Symbolrikdom
– Hun har motiver også i rammer utenfor hovedmotivet. Hvordan tolker du det?

– Ofte forteller hun historien gjennom side- eller rammebildene. For eksempel er motivet «Den barmhjertige samaritan» framstilt nesten som en tegneserie i rammefortellingen. Eller motivet «Sauen og mynten som ble funnet igjen»; i venstre del av bildet ser vi en saueflokk som nesten ligner helleristninger av en geiteflokk, og i høyre del ser vi tradisjonelle kasakhsmykker. I noen bilder sprenger motivet seg ut av rammen, som duen ved Jesu dåp. Og i mange av bildene finner vi underlige symboler, noen egyptiske hieroglyfer, noen hebraiske tegn, noen kasakhtegn, tegn som på en eller annen måte er en kulturarv. Selv om vi ikke alltid forstår, kan vi undre oss. Det er det som gjør kunst spennende, at vi ikke forstår alt, sier Danbolt.

Bildene kan kjøpes i Bibelselskapets nettbutikk

Nelly Bube

Nelly Bube ble ferdig utdannet i 1968 fra Gogol kunsthøyskole i Almaty, Kasakhstan, og i 1977 fra Abai statlige pedagogiske institutt med grafikk som spesialfelt. Hun har vært medlem av Kasakhstans kunstnerforbund fra 1998. Fra 1979 til 1990 var hun kunstredaktør i Zhalyn Republican forlag.

Bube startet med utstillinger i 1997 og har holdt en rekke separatutstillinger, også i Europa (Genève, Paris). Hun har fått nasjonale priser for sine bokillustrasjoner og Grand Prix i prisutdelingen «Mennesket og kreativiteten» i kategorien «Kunstmaling» (Astana 2004).

I sitt hjemland er hun best kjent for motiver fra nomadelivet, og særlig prosjektet «Den store Silkeveien» som er tre panoramabilder fra 2002, 2003 og 2007. Hun har også illustrert Jesu lignelser for Bibelselskapet i Kasakhstan, som siden ble utgitt på norsk under tittelen Himmeltreet. I 2012 ble Paradishagen gitt ut med motiver fra kjente bibelfortellinger.


Da paletten ble lys

- Fra å være mørke og dystre, ble bildene mine fargerike og lyse. Jeg tok i bruk gull! Det var fordi Gud kom inn i livet mitt, og gull symboliserer det guddommelige nærværet.

Les hele interjuet med kunstneren

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO