Gå til innhold

8 Da sa Boas til Rut: «Hør, min datter! Gå ikke for å sanke aks på noen annen åker. Gå ikke herfra, men hold deg til tjenestejentene mine.

Ingeborg Mongstad-Kvammen er generalsekretær i Bibelselskapet

Foto: Ingeborg Mongstad-Kvammen er generalsekretær i Bibelselskapet

2016 blir et bibelår!

08. desember 2015. Av: Ingeborg Mongstad-Kvammen

Bibelselskapet feirer 200-årsjubileum. Visjonen for feiringen er å åpne Bibelen for alle!

Da Bibelselskapet ble stiftet i Oslo domkirke den 26.mai 1816, var formålet «å utbre Den Hellige Skrift». Den svenske kronsprinsregenten ga oss en «morgengave» på 6000 riksdaler, slik at et norsk bibelselskap kunne bli en realitet. Bibelens betydning for det norske samfunn var stor, og kronprinsregenten forsto at Bibelen på nasjonalspråket var viktig for nasjonsbyggingen. En bibeltelling på Vestlandet i 1815 viste at det var svært få bibler i privat eie.

Dag Kullerud viser i Boken som formet vår kultur Bibelens kulturelle og samfunnsmessige betydning i Norge de siste 200 år. Boken forteller om hvordan Bibelen er blitt lest og brukt, hvordan den har påvirket utviklingen av velferdsstaten, skole, politikk og organisasjonsliv. Boken som formet vår kultur viser at Bibelen er boken om oss. Kullerud gir ut boken på Verbum, og den lanseres under vår store jubileumsfeiring i Oslo 26.-29. mai. Jeg vil anbefale denne boken!

Bibelselskapets formål er fortsatt å utbre Den hellige skrift! Hva det betyr rent praktisk, har derimot endret seg på 200 år. I 1816 var bibelmangelen stor. Nå har alle som har en smarttelefon, en gratis bibel i lomma til enhver tid. Å utbre Bibelen i 2016 betyr i større grad enn før å hjelpe folk til å bruke Bibelen. Derfor vil vi benytte jubileet til å åpne Bibelen for alle. Det vil vi gjøre ved å lage «Bibelfestival 2016» 26. - 29.mai i Oslo. Kom til Oslo da, for vi skal prege byen med Bibelen!

Det blir bibelmaraton i domkirkeparken. I Oslo domkirke blir det lovsangskveld, konsert, bibelfortellerstunder, kunstutstilling, bibelsamtaler, multikulturelt festmøte samt festgudstjeneste. Domkirken og området rundt blir festivalens samlingssted. Det blir populærteologiske foredrag om Bibelen, bl.a. «Bibelen på 200 minutter».

Hanne Krogh produserer festforestillingen «Bibelen» for oss. Den blir i Oslo konserthus lørdag 28. mai, og hun har med seg Ole Paus, Oslo Soul Children, Helene Bøksle, Thomas Ruud og Marianne Antonsen. Vi kommer til å le sammen med Bibelen og av oss selv: I samarbeid med Stand Up Norge viser vi forestillingen «Bibel & Babbel» på Latter på Aker brygge 27.og 28.mai. Vi har med oss Torolf Nordbø, Olav Svarstad Haugland, Rune Andersen, Cecilie Steinmann Neess og Jon Niklas Rønning!

KFUK-KFUM lager sammen med elektrobandet Jesus Loves Electro fest for tenåringer med tittelen «Jesus Loves Electro - AND U!» Tankesmien Skaperkraft arrangerer debattmøte på Litteraturhuset: «Er det plass for Bibelen i den norske offentlige debatt?» Det blir også tekstleserkurs, giversamling, møte med det internasjonale bibelarbeidet og ikke minst bursdagsfest lørdag formiddag på Jernbanetorget med en rekke barnekor!

Programmet er meget variert, og vi vil prege Oslo med Bibelen på ulike måter. Jeg vil oppfordre dere til å ta turen til Oslo 26. - 29.mai!

Vi lager ikke festival bare i Oslo! I september drar vi på turne med festforestillingen «Bibelen», standupforestillingen «Bibel & Babbel» og debattmøtet «Er det plass for Bibelen i den norske offentlige debatt?» Vi kommer til Kristiansand og Bodø. Bibelen vil også være meget synlig under Olavsfestdagene i Trondheim i juli.

Vi skal skape blest om Bibelen i 2016! Godt nytt bibelår!

Tilbake til innholdsoversikten

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO