Gå til innhold

31 Siden forlot han Tyros-området igjen. Han tok veien om Sidon og dro mot Galileasjøen gjennom Dekapolis-landet.

Ingeborg Mongstad-Kvammen er generalsekretær i Bibelselskapet. (Foto: Tor Tjeransen)

Foto: Ingeborg Mongstad-Kvammen er generalsekretær i Bibelselskapet. (Foto: Tor Tjeransen)

Bibelgeneral etterlyser mer bibelbruk

04. februar 2015. Tekst: Finn Olav Felipe Jøssang

– Egentlig burde hver dag være en bibeldag, mener Bibelselskapets generalsekretær.

– Bibeldagen er en dag der vi setter fokus på Bibelens aktualitet, men egentlig burde hver dag være en bibeldag.

– Uansett håper jeg denne dagen kan være «et spark bak» til å bruke Bibelen mer, både i eget liv og i sammenhengene man er en del av, sier Ingeborg Mongstad-Kvammen.

Bibelselskapet ønsker med den årlige bibeldagen å profilere Bibelens aktualitet både i Norge og internasjonalt. Generalsekretæren håper også den årlige feiringen kan være et positivt løft til Guds ords posisjon generelt i det kristne landskapet.

– Bibelselskapets visjon er å åpne Bibelen for alle, men dette kan bare oppnås i nært samarbeid med alle kirkesamfunn og kristne organisasjoner, sier generalsekretæren.

Tenåringsbragd
Selv begynte Mongstad-Kvammens reise inn i Bibelens verden i kormiljøet i Sandnes på 80-tallet.

– Jeg husker jeg som 15-åring bestemte meg for å lese gjennom hele Bibelen, fra perm til perm. Det føltes som en stor bragd når jeg hadde fullført, sier Ingeborg Mongstad-Kvammen

For generalsekretæren var derimot bibellesningen ikke bare en opptur, selv om boken senere har hatt avgjørende betydning for hennes livsvei.

Skremmende bok
– Bibelen har mange fine avsnitt, men selv opplevde jeg at var det flere skriftsteder jeg opplevde som skremmende. Spesielt syntes jeg Johannes åpenbaring var veldig dyster og skummel, og boken oppmuntret meg ikke akkurat så mye i troen, sier Mongstad-Kvammen og legger til:

– Nå som jeg heldigvis vet mer om den apokalyptiske sjangeren ser jeg at boken også er en utrolig spennende kommentar til datidens Romerrike, sier hun.

Teologi-student
Sandneskvinnen forteller at i tillegg til hennes eget bibellesingsprosjekt, var det bibelgruppene i Tensing-miljøet i Høiland menighet som skulle vekke interessen for teologi og videre bibelstudier.

– Ofte tok vi utgangspunkt i søndagens tekst, og samtalte og diskuterte. Jeg husker at vi opplevde kvinnesynet i Bibelen som ganske diskriminerende, og vi var veldig uenige. Men vi skjønte jo litt mer om ting etter hvert, mimrer hun.

– Det var flere av oss som senere ble teologi-studenter, forteller Mongstad-Kvammen.

Facebook-initiativ
Det som i 15-årsalderen var en bragd, opplever generalsekretær i dag som noe som bør være helt naturlig for enhver kristen. I fjor tok hun derfor initiativ til Facebook-gruppen «Gjennom Bibelen i 2014» som fikk nærmere 1500 medlemmer.

Selv mener hun at ny teknologi var med på å gjøre bibellesningen betydelig lettere.

– Jeg tror jeg knapt leste Bibelen på papir i hele fjor. Telefonen har man jo alltid med seg, og det var lettere å «lese seg gjennom» med bibel-appen på vei til jobb, sier hun.

Generalsekretæren innrømmer at det likevel er en utfordring for Bibelselskapet å tilpasse seg den nye de nye medietrendene.

– Utviklingen går så fort, og man vet ikke hva som blir morgendagens plattform, avslutter Mongstad-Kvammen.

KPK

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO