Gå til innhold

17 Gud, fra jeg var ung, har du lært meg opp.
Jeg forteller fortsatt om dine under.

– Jeg er veldig, veldig glad for at den nye Bibelen endelig kommer, sier biskop Olav Øygard.

Foto: – Jeg er veldig, veldig glad for at den nye Bibelen endelig kommer, sier biskop Olav Øygard.

– Skal du treffe folk i livet deres, må du bruke deres eget språk

09. august 2016. Tekst og foto: Hans J. Sagrusten

Mange venter på den nye Bibelen på nordsamisk som kommer i 2019. Men hvorfor er det behov for en ny oversettelse? Biskop Olav Øygard forteller hva han opplevde som ung prest i 1984.

– Jeg var vikarprest i Kautokeino i 1984 og drev konfirmantarbeid sammen med kateketen. De fleste av konfirmantene var samisktalende, og vi brukte den samiske bibelen fra 1895. Da opplevde jeg til min store overraskelse: Det var helt umulig for 14-15-åringene å forstå det de leste. De skjønte ikke hva som sto der i det hele tatt!

– Dette var i 1984, og først i 2019 får vi den nye oversettelsen. Da er disse konfirmantene blitt femti år gamle - først da får de en bibel på sitt eget språk! Hvis noen den gangen hadde sagt til meg at de måtte bli femti år før de fikk en bibel som de kunne forstå, ville jeg ha blitt rasende!

– Så jeg er veldig, veldig glad for at den nye bibelen endelig kommer - den er sårt tiltrengt!

I jubileumsåret fokuserer Bibelselskapet på å skaffe bibler til Cuba. Det får Øygard til å reflektere.

– Å skaffe bibler til Cuba er jo kjempebra! Men dette handler om folk i vårt eget land. Norge er et land med to folk, og først i 2019 får det ene av de to folkene sin egen bibel. I tillegg har vi det sørsamiske og det lulesamiske språkområdet, der en bare så vidt har begynt arbeidet. Så vi har mye å ta igjen!

– Det er et sterkt bilde jeg bærer på, disse konfirmantene som ikke forsto sentrale bibeltekster. De var skrevet på det språket de snakket til daglig, og så kunne de ikke lese Guds Ord på sitt eget språk. Det kan de fremdeles ikke - og i år er de førtisju år gamle!

Var du forberedt på at konfirmantene ikke skulle forstå Bibelen?

– Nei, det kom som en overraskelse på meg at de forsto så lite. Avstanden fra det gamle skriftspråket til den verden som ungdommene levde i, var større enn jeg forestilte meg.

Hvordan reagerte konfirmantene da de ikke skjønte hva de leste?

– Slik jeg husker det, skapte det avstand. De forsto jo alltids norsk, men når du skal treffe folk i livet deres, må du bruke deres eget språk. Dette skapte avstand den gangen i 1984, og det gjør det fortsatt.

– Vi fikk Det nye testamentet i 1997, og Gud skje lov for det. Men en hel bibel er det jo ikke.

– Det jeg har sett av de nye tekstene så langt, er at dette blir veldig, veldig bra. Det er gjort et grundig arbeid, så jeg håper at den nye oversettelsen vil bli akseptert og at den vil stå seg lenge. Jeg har også stor tro på at den vil komme inn i de konservative miljøene etter hvert.

Hva håper Øygard skal skje i nordsamisk kirkeliv når den nye oversettelsen kommer?

– Jeg har et sterkt håp om at Bibelen skal bli brukt mer aktivt. I dag kan en lese tekstutdrag som er gjengitt i andre bøker, men da får en ikke med seg hele bredden i Guds Ord. Så jeg har et veldig håp om at selve bibelboka skal bli mye brukt.

– Jeg håper at teksten også vil komme på internett. Det nye testamentet ligger allerede ute på bibelen.no, og samisk ungdom går jo, som alle andre, helst inn på nettet.

– Hvis vi ønsker å bevare folkekirka i Norge, må vi ha bibler som folk kan lese, avslutter Øygard.

– Så viktig er det arbeidet som Bibelselskapet holder på med. Så det er med glede vi feirer 200-årsjubileum!

Biskop Olav Øygard sammen med diakon Bertil Jönsson fra Saamien Åålmege under bibelfestivalen i Oslo 26. mai.
Biskop Olav Øygard sammen med diakon Bertil Jönsson fra Saamien Åålmege under bibelfestivalen i Oslo 26. mai.

– Finn din egen rytme

Biskop Olav Øygard har følgende råd for den daglige bibellesningen:

– Det er viktig at hver enkelt finner sin egen rytme. Selv har jeg denne rytmen: Om morgenen når jeg kommer på kontoret, er det første jeg gjør å ta fram Bibelen og lese dagens bibeltekst. Men hver enkelt må finne sin egen rytme, for Guds Ord er så viktig, og det gjør noe med oss. Vi trenger det - vi får så mye gjennom det.

Tilbake til innholdsoversikten

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO