Gå til innhold

17 Gud, fra jeg var ung, har du lært meg opp.
Jeg forteller fortsatt om dine under.

Ranveig Bredesen er en dreven punktleser. (Foto: Kari Undeland, KABB)

Foto: Ranveig Bredesen er en dreven punktleser. (Foto: Kari Undeland, KABB)

Bibelen i punkt – nå er den her

23. november 2016. Av: Kari Undeland, KABB

Bibelen i punktskrift er nå tilgjengelig for alle landets punktlesere. KABB er stolt av å kunne gi blinde og svaksynte muligheten til å lese bibeltekstene selv.

Bibelen i punkt bestilles hos KABB og betegnes som et livstidslån. (Foto: Kari Undeland, KABB)
Bibelen i punkt bestilles hos KABB og betegnes som et livstidslån. (Foto: Kari Undeland, KABB)

– Jeg synes det er kjempefint at hele Bibelen nå kommer i punkt. Jeg vurderer å få meg en, for jeg synes det er deilig å lese selv. Jeg tror det ville være mer behagelig og raskere å lese en punktutgave på papir, enn løsningen med elektronisk leselist. På papir kan man nemlig ligge litt i forkant i forhold til tekstlinjene man leser, sier Ranveig Bredesen. Hun er blind og utdannet diakon. Hun forteller at hun aldri har hatt punktbibel, men hadde tilgang til Det nye testamentet i punktskrift på skolen.

– Jeg bruker Bibelen på gudstjeneste og liker å lese tekstene. Til nå har jeg kopiert den elektroniske teksten inn på noteringsenheten min. Da kommer punktene fram på en liten leselist.

Unikt prosjekt

KABBs lansering av punktbibelen skjer i samarbeid med Bibelselskapet og Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek (NLB) og er enestående i norsk sammenheng. Magne Bjørndal, prest og leder i KABBs landsstyre, har vært sentral i utviklingen av punktbibelen. Han har gjort en formidabel innsats for å gjøre den til et brukervennlig produkt.

– Ikke bare får punktlesere tilgang til hele bibelteksten, men også noter, henvisninger, ordforklaringer og tekstrekker. Av det du finner i en vanlig bibel, mangler bare kartene! Dessuten gjør produksjonsmåten det slik at man kan bestille den målform og versjon en vil ha. Hvert eksemplar printes ut på bestilling, og Bibelen tilbys i åtte ulike versjoner. Det har å gjøre med hvilken type punktskrift leseren foretrekker. Dermed tar vi hensyn til alle ønsker om målform og fullskrift eller kortskriftversjon, sier han.

Bibel 2011

Det er et stort løft at blinde og døvblinde nå kan lese den nyeste oversettelsen av Bibelen på papir. Dette vil være en hjelp til å delta i kirke og kristenliv, for ikke å glemme at en oppdatert bibeltekst er viktig for nye generasjoner av punktlesere.

– Dette er årets gladnyhet! Jeg er overbevist om at det er mange bibelbrukere som har ventet på Bibel 2011 i punktskrift, og nå er den her. Tusen takk til KABB, sier generalsekretær i Bibelselskapet Ingeborg Mongstad-Kvammen.

Hvordan skaffer man seg punktbibel?

Bibelen i punkt bestilles hos KABB og betegnes som et livstidslån. Det vil si at en bruker kan bestille hele, eller deler av Bibelen, og motta den vederlagsfritt i posten. Punktbibelen er til salgs for kirker og forsamlinger.

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO