Gå til innhold

31 Siden forlot han Tyros-området igjen. Han tok veien om Sidon og dro mot Galileasjøen gjennom Dekapolis-landet.

To kvinner fra Ghana viser fram sine nye bibler (Foto: UBS)

Foto: To kvinner fra Ghana viser fram sine nye bibler (Foto: UBS)

Over 400 millioner bibelske skrifter distribuert i 2016

10. juli 2017. Tekst: Ingunn Marie Ruud/KPK (redigert)

For tredje år på rad har bibelselskapene distribuert mer enn 400 millioner bibelske skrifter over hele verden - det inkluderer mer enn 34 millioner bibler, noe som tilsvarer fem prosent av verdens befolkning.

Siden begynnelsen av tiåret har United Bible Society (UBS) distribuert nok bibelske skrifter til 2/5 av verdens befolkning.

Disse tallene framkommer i UBSs distribusjonsrapport for 2016.

– Det Norske Bibelselskap er den tredje største bidragsyteren til det globale bibelarbeidet gjennom UBS. Det er ikke et ubetydelig antall av de 400 millioner bibeldeler som er distribuert globalt som norske givere står bak, sier generalsekretær i Bibelselskapet, Ingeborg Mongstad-Kvammen som uttrykker stor takknemlighet til de norske giverne.

Rapporten forteller at den samlede 2016-summen, nesten 401,4 millioner, inkluderer bibler, testamenter, evangelier og øvrige bibeldeler.

Tallene er utarbeidet fra årlige distribusjonstall rapportert av bibelselskaper rundt om i verden, og inkluderer lokale salg og eksport av bibelske skrifter.

Økning i ikke-trykte bibler

Fordelingen av ikke-trykte bibler som digitale nedlastinger, CDer og DVDer har mer enn doblet seg over hele verden i 2016.

– UBS er helt i front med tanke på digital utvikling, og vi ser dette som strategisk viktig, sier Mongstad-Kvammen.

Mer enn 3 millioner ikke-trykte bibler ble distribuert i 2016, opp fra under 1,3 millioner i 2015. Det har vært en enda skarpere økning siden 2010, da UBS distribuerte mindre enn 200 000 ikke-trykte bibler på et år.

– Om lag 45 % av verdens befolkning har tilgang til Internett, og kostnaden for Bibelen digitalt er langt lavere enn for den tradisjonelle boka. Dermed er det her et stort potensial for at mennesker som tidligere ikke har hatt råd til en bibel, nå får det, sier Mongstad-Kvammen.

Øverst på distribusjonslisten til den ikke-trykte Bibelen er Brasil, hvor UBS Bible App ble lansert i august 2015. Mer enn 1,5 millioner bibler ble gjort tilgjengelig gjennom den i 2016.

Dobling, femdobling og åttedobling

Flere bibelselskap i verden har sett en kraftig økning i bibeldistribusjon fra 2015 til 2016.

Det iranske bibelselskapet har distribuert en million ikke-trykte bibler og en halv million ikke-trykte nytestamenter, og eksportert 7.500 bibler og 9 400 nytestamenter. Det er dobbelt av det de distribuerte i 2015.

– Tallet på en million bibler er et svært konservativt estimat. Virkeligheten er en mye større innvirkning. Vi bruker flere plattformer for å distribuere lyd og digitale versjoner av dagens persiske bibel i mange former og formater, sier Nahid Sepehrifard, som leder teamet i Iran.

Det palestinske bibelselskapet distribuerte fem ganger så mange nytestamenter i 2016, sammenlignet med 2015 og i Bangladesh distribuerte bibelselskapet mer enn åtte ganger så mange nytestamenter som året før.

– Gjennom disse skriftene har mange liv blitt forvandlet, og mange har akseptert Kristus. Kirkens fremmøte er økt, barn har et godt åndelig grunnlag, og familieforholdene styrkes, sier en talsmann for Bibelselskapet i Bangladesh.

Også på Cuba, i Tyskland og i USA har bibeldistribusjonen økt kraftig.

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO