Gå til innhold

42 De holdt seg trofast til apostlenes lære og fellesskapet, til brødsbrytelsen og bønnene.

Lytt til Bibelbølger

Foto: Lytt til Bibelbølger

Lytt til «Bibelbølger» på din smarttelefon!

18. desember 2018.

Bibelbølger er podkasten for inspirasjon, kunnskap og engasjement for Bibelen. I de neste episodene vil vi ha fokus på fastetiden. Denne gangen er Eirik Soldal, pastor i Bjølsen Misjonskirke, invitert til studio. Du finner «Bibelbølger» hos disse podkast-tilbyderne:


Bibelbølger er podkasten for inspirasjon, kunnskap og engasjement for Bibelen.


Her er en oversikt over våre siste episoder:


Fastetiden er i gang og vi har fått besøk av Eirik Soldal i studio, pastor i Bjølsen Misjonskirke og styremedlem i Bibelselskapet. Vi spør hvilke erfaringer Eirik har med fastetiden og snakker om den store tematikken knyttet til fristelser, som også er et sentralt element i bibelteksten til 1. søndag i fastetiden fra Matteus 26,36-45.


«Bibelbølger»-gjengen tar seg en real fastelavensfest for å feire at fastetiden begynner! Så dukker sjefen opp og ber dem lære seg hva fastetiden faktisk handler om...

Følg Bibelbølgers fastespesial hver fredag i fastetiden!

Hva slags skrifter er Det gamle testamentets apokryfer og hvorfor kalles disse «deuterokanoniske»? I hvilken tidsepoke ble disse tekstene til og hvordan har de blitt forstått og tatt imot gjennom kirkens historie? Og hva var egentlig bakgrunnen for at apokryfene ble fjernet fra bibelutgavene som ble utgitt av Bibelselskapet på slutten av 1800-tallet? Hans-Olav Mørk, seksjonsleder for bibeloversettelse i Bibelselskapet, tar oss gjennom historien til apokryfene i denne episoden.


«Skriften på veggen», «sluke kameler», «kniven på strupen», «hokus pokus filiokus»... Hva har disse kjente ordene og uttrykkene med Bibelen å gjøre? Dag Kjær Smemo, mangeårig ansatt i Bibelselskapet er ekspert på bibelske ord og uttrykk i norsk språk. I denne episoden forteller han om hvordan Bibelen har vært med å forme norsk språk og dagligtale til tross for at mange kanskje ikke kjenner referansene.

Smemos bok «Skriften på veggen og andre bibelord i dagligtale» finner du i Verbum forlags nettbutikk.


Den årlige «Bibeldagen» er rett rundt hjørnet og Bibelselskapet har i år valgt å sette fokus på bibeloversettelser til tre nye språk i Etiopia – konso, kambatta og hadiyya. Hva betyr disse nye oversettelsene for millioner av mennesker i Etiopia? Hva vil det si at Bibelselskapet driver med bibelmisjon? Og hva er egentlig «Bibeldagen»? Bernt Greger Olsen, bibelmisjonsleder i Bibelselskapet gjester oss i studio i denne episoden.Bibelselskapets første studiebibel er endelig en realitet. I dagens episode presenterer vi den første fullnorske studiebibel som utgis her til lands, som inkluderer 38 ulike bidragsytere fra bredden av landets teologiske institusjoner. Vi har tatt en prat med generalsekretær Paul Erik Wirgenes og hans tanker om prosjektet, og vi får også et "gjenhør" med tidligere generalsekretær Ingeborg Mongstad-Kvammen om hennes bidrag til Jakobs brev.Hvordan oversetter man Bibelen fra antikke hebraiske og greske manuskripter til moderne norsk? Hvordan arbeidet man med Bibel-2011 oversettelsen, og hvordan kan vi stole på at moderne oversettelser gjengir bibeltekstene presist og troverdig? Hør praten vår med Hans-Olav Mørk, seksjonsleder for oversettelse i Bibelselskapet, i denne episoden.Hans Johan Sagrusten, bibeloversetter og forfatter av bl.a. bøkene «Det store puslespillet I & II» tar oss med inn i historien til de eldste biblene som finnes i Norge, samt reisen Bibelen har hatt fra de tidligste manuskriptene til dagens moderne oversettelser på norsk.Første episode på nyåret handler om hvordan å lese Bibelen og vi har tatt en prat med teolog Knut Tveitereid som blant annet er kjent for boken «En helt overkommelig Bibel». Knut deler sine tips og erfaringer om hvordan vi kan la Bibelen møte oss gjennom livet. I denne romjulsepisoden har vi tatt en prat med prest og forfatter Jostein Ørum om hans siste bok «Det kan bli fint likevel», hvor han tar for seg Josefs rolle i juleevangeliet. Hva kan Josefs livshistorie lære oss om hvordan livet kan ta uventede vendinger som kan lede til noe godt likevel? 


Vi tenner det fjerde adventslyset sammen med Hans Johan Sagrusten og forbereder oss på den store julekvelden med et dypdykk i både bibelteksten til «gledens adventssøndag» fra Matt 1,18-25, og juleevangeliet fra Luk 2,1-20. Gå ikke glipp av den nydelige «evangeliesonetten» til Hans Johan til slutt!


Til tredje søndag i advent, «botens adventssøndag», har vi fått besøk av Logos-redaktør Jorunn Sjaastad og snakker om teksten fra Joh 5,31-36. Jorunn forteller også om et dramatisk adventsminne fra oppveksten som på en vakker måte får frem betydningen av det kristne håpet vi har i vente.Til andre søndag i advent, «gledens adventssøndag», har vi tatt en prat med vår bibelforteller Anne Kristin Aasmundtveit og teksten fra Joh 16,21-24. Hva er det med advent som kan sammenlignes med å vente på en fødsel?Første adventshelg er her og vi har tatt en prat med vår nye generalsekretær Paul Erik Wirgenes om «Kongens adventssøndag» og teksten fra Matt 21,10-17. Få også med deg meditasjonen rundt «tempelets nye reality» på slutten!


Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO