Gå til innhold

21 Den som kjenner mine bud og holder dem, han er det som elsker meg. Og den som elsker meg, skal min Far elske. Ja, også jeg skal elske ham og åpenbare meg for ham.»

– Før leste jeg, men nå studerer jeg, sier Peter om den nye studiebibelen.

Foto: – Før leste jeg, men nå studerer jeg, sier Peter om den nye studiebibelen.

– Som å komme tilbake til en venn

10. mai 2019. Tekst: Jens Fredrik Brenne og Hans J. Sagrusten | Foto: Jens Fredrik Brenne

Peter fikk en bibel i fengselet. «Det var som å komme tilbake til en venn jeg hadde sviktet», forteller han til fengselsprest Jens Fredrik Brenne.

Peter kom til Eidsberg fengsel i juli 2017, en måned etter at det nye fengselet ble åpnet. Da kom han fra Oslo fengsel, hvor han hadde sittet i ett år. Der hadde han hatt besøk av Frelsesarmeens fengselskapellan Poul Midjord:

– Han ga meg en bibel. Jeg tok imot, men følte meg skamfull. Det var som å komme tilbake til en venn jeg hadde sviktet, for å be om hjelp på nytt, sier Peter.

– Når begynte du først å lese i Bibelen?

– Jeg fikk min første bibel av broren min da jeg var ni eller ti år gammel. Siden gikk jeg i en kristen studentgruppe, men som attenåring sluttet jeg å lese i Bibelen. I stedet begynte jeg å reise, drikke og ha det gøy.

Bibelgruppe

Da Peter kom til fengselet i Eidsberg, fikk han på nytt behov for et kristent fellesskap og for å lære mer om Bibelen. En dag kom han og en annen innsatt til Jens Fredrik Brenne og ba om hjelp til å starte en bibelgruppe.

– I bibelgruppa lærer vi av hverandre, sier Peter.

– Nylig ble jeg imponert av en ung kar som jeg hadde fått med i gruppa. Han ble utfordret til å be høyt, og han ba til Jesus for oss alle! Det har ikke jeg turt ennå.

Peter spurte også Brenne om hjelp til å lese i Bibelen. Han skaffet ham en nederlandsk studiebibel fra Bibelselskapet. Peter er nemlig flerspråklig.

– Hva gir denne bibelen deg?

– Som vi sier på engelsk: «It kills two birds with one stone»: Den hjelper meg både å holde det nederlandske språket ved like, og den gir meg en ny smak på innholdet i Bibelen. Før leste jeg – men nå studerer jeg!

– Jeg ønsker å tjene Herren som kirketjener, sier Peter.
– Jeg ønsker å tjene Herren som kirketjener, sier Peter.

Kirketjener

I fengselet har Peter fått tillitsjobb: Han lager kaffe og snakker med folk, og han vasker både kjøkken og skole i arbeidsavdelingen, og avdelingen for helse, Nav og prest. På søndager er han kirketjener. – Vi er heldige som har gudstjeneste hver søndag, sier han.

– Først hjalp jeg til som frivillig. Siden ble jeg spurt om å ta hovedansvaret. Jeg ba over det og kom til at jeg ønsket å tjene Herren og de innsatte. «It keeps me humble to serve people.» Jeg fortjener ikke den velsignelsen jeg har fått, men jeg vil gjerne gjøre noe tilbake for at troen kan vokse, Peter fikk sist høst en dom på seks år og fire måneder for smugling.

– Det var en hard dom, syntes jeg, så jeg anket til lagmannsretten. Men de ga meg ti måneder ekstra. Da jeg kom tilbake på av delingen hadde gutta bakt sjokoladekake til meg!

– Du er i godt humør, hvorfor er du ikke deppa?

– Jeg er «in good mood»! Femti prosent på grunn av alt det Gud har gitt meg, og femti prosent på grunn av den britiske humoren min! «You must see the funny side in life!»

Nye valg for framtida

– Du har tatt noen nye valg for framtida?

– Ja, jeg har behov for å forandre meg, men det klarer jeg ikke alene. Gud har gjort det mulig for meg – ved sin nåde.

Med glimt i øyet sier Peter:

– Før jeg ble arrestert trodde jeg at jeg var en god person. Nå tror jeg at jeg er en bedre person, men jeg er fremdeles verre enn jeg var før! Peter ser også fram til å komme hjem, når den tid kommer. To ganger i uka snakker han med sin kone på Skype.

– Hun har vært trofast og ventet på meg. Hun har bedt for meg, og nå ønsker hun meg velkommen hjem, smiler Peter.

Takknemlig for Bibelen

Jens Fredrik Brenne
Jens Fredrik Brenne

Jens Fredrik Brenne og kona satt på trikken på vei opp til Nordstrand. Der møtte de en tidligere innsatt som straks satte seg sammen med dem.

– Det var han som tok kontakt, det kan ikke jeg gjøre, sier Brenne. Mannen tar med en gang opp tråden fra samtalene i fengselet:

– Jeg er så takknemlig for den bibelen du ga meg! Den har forandret livet mitt. Nå har jeg slutta med rus, og jeg har fått en helt ny kraft. Det ser veldig bra ut nå, sa han. Mannen spør hvorfor Brenne rådet ham til å lese Det nye testamentet først.

– Jeg har hatt mer enn nok med å lese Det nye testamentet, for det har forandret livet mitt, sa han, før han trykte hånda mi og hoppa av trikken igjen.

– Wow, tenkte jeg.

– Sånt opplever jeg nesten daglig - jeg hører mange slike historier, sier Brenne.

– Jeg så takknemlig for jobben jeg har. For det er så mange i fengselet som er takknemlige for Bibelen.


Bibler til fengsler

Torstein Hansen

Torstein Hansen er ansvarlig for utenlandske bibler i Bibelselskapet. Han husker da Jens Fredrik Brenne spurte om han kunne skaffe en nederlandsk studiebibel.

– Jeg husker den bibelen. Den ble sendt til oss som et prøveeksemplar, men jeg tok vare på den, i fall den skulle komme til nytte. Så da spørsmålet kom fra Jens Fredrik, kunne jeg etterkomme ønsket hans med en gang. Det hører med til sjeldenhetene at en innsatt ønsker seg en studiebibel, sier Hansen.

– Slike hendelser som denne viser at vi kanskje bør revurdere den stereotype oppfatningen vi har av innsatte som bare hardbarkede forbrytere. Bibelselskapet har bibler på omkring hundre språk på lager.

– I tillegg gjør vi hva vi kan for å skaffe en, dersom noen ber om en bibel på et språk vi ikke har inne, sier Hansen. Bibelselskapet distribuerte i fjor 1835 bibler på andre språk. Torstein Hansen anslår at rundt halvparten av disse gikk til innsatte i norske fengsler.

Torstein Hansen kan kontaktes på telefon 47 97 64 76 og e-post toh@bibel.no.

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO