Gå til innhold

17 Gud, fra jeg var ung, har du lært meg opp.
Jeg forteller fortsatt om dine under.

Følg Bibelselskapet i fastetiden, med podkast-sendinger, daglige bibelord, refleksjoner og utfordringer.

Foto: Følg Bibelselskapet i fastetiden, med podkast-sendinger, daglige bibelord, refleksjoner og utfordringer.

Bibelselskapets fastekalender

01. mars 2019.

På terskelen til fastetiden ønsker Bibelselskapet å sette fokus på det bibelske fastebudskapet. Det gjør vi ved ukentlige Podkast-sendinger, daglige bibelord og refleksjoner knyttet til bibeltekstene.

I tidligere tider ble budet om å faste, det vil si avstå fra mat og drikke, tatt bokstavelig. Helt fram til 1800-tallet fulgte mange fastetradisjoner her i landet. I vår tid er fasten først og fremst en tid for stillhet og meditasjon, som forberedelse til påskehøytiden.

Søndagstekstene i fastetiden henger sammen med fastens historiske opprinnelse. De første søndagene handler tekstene om Jesu kamp og seier over djevelen og det onde. Ved midtfaste handler teksten om brødunderet. Så følger pasjonstiden når bibeltekstene går over til å handle om lidelseshistorien. Alle disse tekstene har sammenheng med fastens opprinnelse som en forberedelsestid for dem som skulle døpes påskenatt. De skulle leve i faste og bønn i innføringsperioden, og skikken med faste og bønn ble etter hvert overtatt av hele kirken.
Les mer om faste

Podkast

I vår podkast, Bibelbølger, har Bibelselskapet invitert en rekke spennende gjester til studio. Blant dem finner vi Ole Christian Kvarme, Dagfinn Høybråten og Søster Anne-Lise ved Lunden kloster i Groruddalen. På hver sin måte vil de formidle hvilken betydning fasten har for oss som kristne i dag.
Følg Bibelbølger

Dagens bibelord

Daglige bibelord for fastetiden publiseres både på Bibel.no, Facebook og Instagram. på Facebook ledsages bibelordene av daglige refleksjoner og utfordringer skrevet av medarbeidere ved Bibelselskapets stab. Dyktige og innspirerende innlesere formidler lydinnspillinger av bibeltekstene for de enkelte dagene:

 
Abonner gratis på Dagens bibelord på e-post
Lytt til Dagens bibelord
Bibelselskapet på Facebook
Bibelselskapet på Instagram

Våre bøker for fastetiden


Før lyset bryter fram

Fastetiden er en forberedelse til påsken, en tid for å dvele over bibeltekster som leder fram mot påskemysteriet og lyset som vi vet skal bryte fram. I denne boka tar Berit Karlsaune utgangspunkt i en bibeltekst for hver dag gjennom hele fastetiden og påskehøytiden.

De som så ham

Jostein Ørum følger Lukasevangeliets framstilling av påskefortellingen. Her finner han førti mennesker som så Jesus, fra han kom ridende inn i Jerusalem, til han blir lagt i graven. Og videre, da morgenen gryr og flere får se ham igjen.


Bibelselskapet ønsker alle en god og meningsfull fastetid.

Til fastelavn kunne man kle seg ut og lage skøyerstreker. Med askeonsdag startet alvoret - og man ble tegnet i pannen med et kors av aske som symbol på ydmykhet og på at et hvert menneske skal dø. (Foto: Wikimedia Commons)
Les mer om bakgrunnen for de kristne høytidene:

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO