Gå til innhold

1 Nettopp da kom disiplene og spurte Jesus: «Hvem er den største i himmelriket?»

10 Pass dere for å forakte en eneste av disse små! For jeg sier dere: De har sine engler i himmelen som alltid ser min himmelske Fars ansikt.

Hebraisk bokstave Alef

Foto: Hebraisk bokstave Alef

Alfabetet forteller - Alef

Jeg heter ”alef”. Jeg er den første bokstaven i det hebraiske alfabetet. Etter meg kommer det 21 andre konsonanter.

Jeg sa ‘konsonanter’, for vokalene trenger vi egentlig ikke. De ble satt som koder eller små tegn over og under oss, en gang for lenge siden. Den gangen hebraisk sluttet å være et talespråk, etter tempelets fall i år 70 e.Kr., da man var redd for å glemme hvordan ordene ble uttalt. I dag er hebraisk igjen et levende språk, og det er igjen vi konsonantene som er enerådende, vokaltegnene trenger vi ikke mer. Men vokalene er fortsatt med i skriftbildet til hellige tekster, slik som for eksempel i Bibelen og i bønnebøkene.

Navnet mitt ‘alef ’ betyr egentlig ‘okse’. Jeg blir symbolisert av et oksehode. Etter hvert har jeg fått en litt annen form, mer kvadratisk. Men prøv å svinge meg 180 grader til høyre, så blir jeg en gresk eller latinsk A. Dette forteller noe om den nære forbindelsen det var mellom den semittiske og den greske verden for lenge siden.

Vi konsonanter er ikke bare bokstaver, vi blir også brukt som tall. Jeg har tallverdi 1, siden det er jeg som kommer først. Opprinnelig ble jeg uttalt som et ‘dansk støt’, men i dag høres jeg nesten ikke. Men det er likevel jeg som står først i rekken av bokstaver, og mange viktige ord begynner med meg: Amen (det står fast), abba (pappa), emunah (tro) og emet (sannhet).

Til slutt vil jeg gi dere et lite glimt inn i alfabetets hemmeligheter. Ordet for sannhet (emet), er sammensatt av tre konsonanter: ALEF – MEM – TAV. Alef og Tav er den første og siste bokstaven i det hebraiske alfabetet. Vi, Alef og Tav, er den hebraiske varianten av det greske ‘Alfa og Omega’, det vil si begynnelsen og enden. Den bokstaven som står mellom oss er Mem. Mem er den første bokstaven i ordet Messias.

Hva er sannhet? spurte en gang Pilatus. Han ga ikke noe svar. Men bokstavene kjenner hemmeligheten – Messias. Han er Alef og Tav, fra begynnelse til slutt. Etter meg kommer bokstaven BET.

Følg med!

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO