Gå til innhold

13 Er noen av dere vis og forstandig? Da må han vise det i gjerning, i et rett liv preget av den ydmykhet som visdommen gir.

Hebraisk bokstave Shin

Foto: Hebraisk bokstave Shin

Alfabetet forteller - Shin

Jeg heter Shin og er den nest siste bokstaven i det hebraiske alfabetet. Jeg har tallverdi 300.

Jeg uttales som en sh eller sj vislelyd. Det hebraiske alfabetet har flere s-lyder: sj, ts og vanlig s. Ikke alle kjente til uttalen av meg; jeg kunne avsløre hvem som var venn og hvem som var fiende. Historien i Dommerboka 12 forteller om dette:

Dommeren Jefta fra Gilead var en gang i krig med menn fra Efraim, og Jefta og mennene hans stengte vadestedene over Jordan for efraimittene. Hver gang en efraimittisk flyktning ville over elva, sa Gileads menn til ham: Er du fra Efraim? Svarte han nei, sa de til ham: Si sjibbolet! Sa han da sibbolet fordi han ikke kunne uttale ordet rett, grep de ham … (Dom 12,5-6. Sjibbolet er hebraisk og betyr kornaks).

Mange viktige ordet begynner med meg: sjabbat; sjevet (en stamme); sjeva (sju); sjofet (dommer); Sjaddai (gudsnavnet El Sjaddai, Gud Den veldige), sjoah (katastrofe, ødeleggelse, holocaust) og sjalom (fred). Det siste ordet som betyr fred, brukes i vanlig hilsing. Man ønsker hverandre FRED.

Talmud (jødisk kommentarverk) sier at verden hviler på tre ting: Rettferdighet, sannhet og fred (sjalom). Fred skal være kjennetegnet på den messianske tidsalder, slik profeten Jesaja sier: De skal smi sverdene om til plogskjær og spydene til vingårdskniver. Folk skal ikke løfte sverd mot folk, ikke lenger læres opp til krig (Jes 2,4b).

Elisabeth Eriksen Levy

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO