Gå til innhold

44 Ingen kan komme til meg uten at Far som har sendt meg, drar ham, og jeg skal reise ham opp på den siste dag.

Hebraisk bokstave Shin

Foto: Hebraisk bokstave Shin

Alfabetet forteller - Shin

Jeg heter Shin og er den nest siste bokstaven i det hebraiske alfabetet. Jeg har tallverdi 300.

Jeg uttales som en sh eller sj vislelyd. Det hebraiske alfabetet har flere s-lyder: sj, ts og vanlig s. Ikke alle kjente til uttalen av meg; jeg kunne avsløre hvem som var venn og hvem som var fiende. Historien i Dommerboka 12 forteller om dette:

Dommeren Jefta fra Gilead var en gang i krig med menn fra Efraim, og Jefta og mennene hans stengte vadestedene over Jordan for efraimittene. Hver gang en efraimittisk flyktning ville over elva, sa Gileads menn til ham: Er du fra Efraim? Svarte han nei, sa de til ham: Si sjibbolet! Sa han da sibbolet fordi han ikke kunne uttale ordet rett, grep de ham … (Dom 12,5-6. Sjibbolet er hebraisk og betyr kornaks).

Mange viktige ordet begynner med meg: sjabbat; sjevet (en stamme); sjeva (sju); sjofet (dommer); Sjaddai (gudsnavnet El Sjaddai, Gud Den veldige), sjoah (katastrofe, ødeleggelse, holocaust) og sjalom (fred). Det siste ordet som betyr fred, brukes i vanlig hilsing. Man ønsker hverandre FRED.

Talmud (jødisk kommentarverk) sier at verden hviler på tre ting: Rettferdighet, sannhet og fred (sjalom). Fred skal være kjennetegnet på den messianske tidsalder, slik profeten Jesaja sier: De skal smi sverdene om til plogskjær og spydene til vingårdskniver. Folk skal ikke løfte sverd mot folk, ikke lenger læres opp til krig (Jes 2,4b).

Elisabeth Eriksen Levy