Gå til innhold

35 Neste morgen gikk Jonatan ut på marken til den tid han hadde avtalt med David, og han hadde en liten gutt med seg.

Hebraisk bokstave Tav

Foto: Hebraisk bokstave Tav

Alfabetet forteller - Tav

Jeg er Alef og Tav, den første og den siste, begynnelsen og enden. (Åp 22,12)

Jeg heter tav – og jeg er den siste bokstaven i det hebraiske alfabetet. Min tallverdi er 400. Før så jeg ut som et Andreaskors.

Navnet mitt Tav betyr tegn eller merke. Ordet finnes to ganger i Det gamle testamente hos profeten Esekiel: Gå gjennom Jerusalem by og sett et merke i pannen på de mennene… Men rør ikke noen av dem som har merke på seg! (Esek 9,4.6). De som bar meg på pannen, ble berget.

Mange viktige ord begynner med meg: Torah (lære /de fem mosebøkene), toda (takk), tehila (lovsang), teva (ark/stor båt), tefila (bønn), tiqva (håp), tesjuva (omvendelse) og tirosj (ny vin).

Jeg har æren av å avslutte denne lille fortellingen om oss, de hebraiske konsonantene. Alef begynte og jeg, Tav, får avslutte den. Mellom oss, alef og tav, er alle de andre hebraiske bokstavene. Til sammen rommer vi alle verdens hemmeligheter.

I Bibelens siste bok og siste kapittel er vi nevnt. Han som kommer snart og har lønnen med seg, kaller seg Alef og Tav: Jeg er Alef og Tav, den første og den siste, begynnelsen og enden (Åp 22,12)

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO