Gå til innhold

18 Hvem er en Gud som du,
en som tar bort skyld og tilgir synd
for den resten han eier?
Han holder ikke evig fast på vreden,
for han vil gjerne vise miskunn.

Anna Ramskov Laursen

Foto: Anna Ramskov Laursen

Meditasjon i kristen tradisjon

05. september 2013.

Jeg har i mange år vært tørst. Åndelig tørst. Og jeg har lurt på hva Jesus mente med noe han en gang sa til en tørst kvinne ved en brønn:
«Den som drikker av det vannet jeg vil gi, skal aldri mer tørste. For det vannet jeg vil gi, blir i ham en kilde med vann som veller fram og gir evig liv.» (Joh 4,14.)

Lengsel og inspirasjon
Jeg ville finne denne kilden. Jeg begynte å dra på retreat. Der lærte jeg Jesusmeditasjon. Jeg søkte i noen perioder dypere inn i bønnen og fikk også tungetalens gave. Men jeg var fortsatt tørst. Jeg måtte som så mange andre til Østen på min søken. Høsten 2003 fikk jeg stipend til å være ti uker på det kristne retreatstedet Tao Fong Shan i Hongkong. På dette stedet har det blitt meditert i årtier, og hele atmosfæren var meditativ. Det var mens jeg var der jeg oppdaget kilden.

I dag vet jeg eksakt når det skjedde, selv om jeg ikke forstod det da. På en reise inn i Kina for å besøke kristne menigheter kom vi til en landsby i et fattig område. Der møtte vi en menighet som hadde gjort et grisehus om til kirke. De sa lite mens vi var der, de forstod nesten ikke engelsk, men i øynene deres skinte en glød jeg aldri har sett noe annet sted. Nærmest som en glasskule der en indre flamme sakte og uopphørlig beveget seg. Vi kjente at vi stod overfor noe hellig. Her var Ånden.

Det jeg lærte denne dagen, var at jeg ikke trengte å reise til verdens ende for å slukke min tørst, selv om det var akkurat det jeg hadde gjort. For kilden er også her. Den er Guds Ånd, i meg, i oss. Og meditasjonen har blitt min måte å drikke av denne kilden på.

Hjemkomst fra Hongkong
Jeg kom hjem fra Hongkong med bagasjen full av inspirasjon og meditasjonsbøker. Jeg begynte å meditere med sentrende bønn, en stille meditasjonsform, før jeg etter hvert fikk bruk for å forankre meditasjonen dypere i kroppen og gikk over til kristen dypmeditasjon.

Jeg kom også hjem fra Hongkong med en visshet om at jeg skulle skrive om kristen meditasjon. Jeg trodde flere enn meg var tørste, og ville gi dem noe å slukke tørsten med. Jeg begynte å skrive bok og har brukt ni år på å få den ferdig. Jeg var nødt til å prøve ut meditasjonsformene jeg skriver om, og det har tatt tid. Det ble først skikkelig fart i prosjektet da Tore Laugerud fra Areopagos for et par år siden hørte om det og så mulighetene. Han gav meg den støtten og inspirasjonen som skulle til for å gjøre boka ferdig.

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO