Gå til innhold

13 Salig er den som finner Visdommen
og vinner forstand!

Anne-Kristin Aasmundtveit

Foto: Anne-Kristin Aasmundtveit

Barnebibel på langs …

10. august 2016.

Anne Kristin Aasmundtveit husker godt mormors stemme som fortalte bibelfortellinger ved sengekanten. Nå forteller hun videre i boken «Tidslinjen».

Den nye barnebibelen inneholder alle de mest kjente fortellingene og andre sentrale fortellinger som kanskje noen har glemt eller aldri lest. Den kan brukes som en vanlig barnebibel eller sammen med «Tidslinjen» - rullen med vakre illustrasjoner som brukes f.eks. av søndagsskoler og i trosopplæringstiltak. Den er også en fin gavebok fra foreldre, besteforeldre eller faddere som ønsker at barna skal få lære litt om Bibelen.

– Tidslinjen er en illustrert bibel for barn rundt 10 år - men den passer også for yngre og eldre barn, sier Aasmundtveit, som har lang erfaring med formidling. Hun jobber både som forteller, forfatter og rådgiver i Bibelselskapet.

Forfatteren har skrevet en rekke bøker for både barn og voksne. Hun har vunnet Emmausprisen og Grafills pris «Årets vakreste» bok i 2006 sammen med Hilde Kramer for barneboken «Gule roser til pappa». Da hun for en tid tilbake ble bedt om å skrive bibelfortellingene på nytt, ville hun gjerne bidra.

– Jeg ble utfordret av Verbum til å skrive - vi var i utgangspunktet flere - men forlaget valgte å beholde min stemme fordi jeg lå tett opp til bibelteksten og samtidig tilførte den noe av meg selv, forteller forfatteren.

Lett å lese og huske

Barnebibelen inneholder over 50 fortellinger fra Bibelen. Fortellingene om Noahs ark, Moses i kurven og David og Goliat er blant fortellingene fra Det gamle testamentet. Jesus i krybben, Jesus som helbreder og Jesus stiller stormen er noen av historiene fra Det nye testamentet. Oskar Jansen har illustrert boken.

– Tekstene er satt opp i bolker som ligner vers, slik at det skal bli lettere å finne mening og sammenheng. Dessuten er det enklere å lese - man får pustepauser - og ikke minst er det lettere å huske, forklarer Aasmundtveit. Hun anbefaler å bruke boken til høytlesning og å bruke teksten som "knagger" for egen muntlig fortelling, og minner om at «Tidslinjen» også finnes som et trosopplæringsopplegg med illustrasjonene på rull og metodikk knyttet til fortellingene.

Aasmundtveit har jobbet mye med formidling til barn, både skriftlig og muntlig, og trives godt med det. – Det kjekkeste med å være forteller er at det skjer der og da foran øynene på dem som lytter, og det fungerer både for barn og voksne. Noe av utfordringen med å skrive «Tidslinjen» har vært å prøve ut hvor knapt jeg kan skrive uten å miste fortellingen, sier hun.

Den engasjerte fortelleren håper mange barn og voksne får glede av den nye barnebibelen.

– Barnebibel er viktig! Jeg husker fortsatt mormors stemme når hun satt ved sengekanten og leste barnebibelen for meg. Det å gi kunnskap og trygghet til en ny generasjon er stort, sier hun med et smil.

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO