Gå til innhold

1 Visdommen har bygd seg hus
og hugget til sine sju søyler.

Brynjulf Jung Tjønn

Foto: Brynjulf Jung Tjønn

En adventskalender mellom to permer

03. august 2016. Av: Eleni Maria Stene

Jon Fosse, Lars Petter Sveen og Gro Dahle er noen av forfatterne som gjemmer seg bak lukene i Brynjulf Jung Tjønns julekalender.

Brynjulf Jung Tjønn, forfatter og nettredaktør for kirken.no fikk ideen om å lage en julekalender for voksne for ett år siden. Tjønn ville lage en kalender på nett, der selve julefortellingen skulle fortelles på nytt gjennom 24 forskjellige, norske forfattere. Her skulle ingen ting vinnes eller selges, ingen plastfigurer bli funnet og kastet i søpla eller klissete, gammel sjokolade bli spist. Derimot ble en rekke forfattere utfordret til å lese julefortellingen på nytt og skrive sine egne advents- og juletekster.

God respons og mange lesere

Advent 2015 ble kalenderen lansert på kirken.no og fikk flust av lesere.

– Vi fikk kjempebra respons. Mange syntes dette var et morsomt prosjekt og vi fikk gode tilbakemeldinger på Facebook. Menigheter sa dette var noe de kunne bruke og være stolte av, sier Tjønn.

Nå er tekstene samlet i antologien I de dager. Boka kan leses i adventstida eller i jula og tas fram år etter år. Veletablerte forfattere som m.a. Ragnar Hovland, Levi Henriksen, Gaute Heivoll og Aasne Linnestå har skrevet nye tekster. Tina Åmodt og Maria Navarro Skaranger er noen av de yngre forfatterne som har bidratt.

– Stadig flere forfattere bruker Bibelen som utgangspunkt for egne tekster, f.eks. Karl Ove Knausgård i en «En tid for alt» eller Lars Petter Sveen med romanen «Guds barn», eller diktsamlingen «Bibeldikt», der norske forfattere skrev dikt til utvalgte bibeltekster. Mange forfattere trekker fram Bibelen som viktig litteratur uansett egen bakgrunn og tro, forteller redaktøren.

Med dette som bakgrunn utfordret Tjønn kjente og ukjente forfattere i ulik alder til å skrive sin egen julefortelling. De fleste sa umiddelbart ja, og forfatterne fikk nærmest frie tøyler - utgangspunktet skulle kun være fortellingen om Jesu fødsel.

– Vi la vekt på at forfatterne skulle være godt fordelt i forhold til kjønn og alder, ha ulike livssyn og forskjellig skrivestil, forteller den engasjerte redaktøren, som selv har skrevet flere bøker.

Bok for alle – uansett tro

Kalenderen ble til slutt en samling av 24 tekster, på både nynorsk og bokmål, som er ganske ulike. Noen er svært personlige og knyttet til barndomsminner rundt julen – andre tekster er tydelig inspirert av de bibelske personene som f.eks. Maria og Josef. Enkelte forfattere, som f.eks. Lars Petter Sveen, tar opp samtidstemaer og utfordringer, og bibelfortellingen blir et bakteppe som gir teksten mer dybde.

– Vårt mål med boka er å treffe flest mulig – både unge og eldre, og både folk som tror og ikke tror skal kunne finne tekstene interessante. Kanskje kan det være en fin gavebok til jul som mottakeren kan glede seg over år etter år, avslutter redaktør Brynjulf Jung Tjønn.

9788254313282
Boka kjøper du i Nettbokhandelen

Enquete

Tre av forfatterne som har bidratt til antologien I de dager, har svart på følgende spørsmål om sin julefortelling:

  1. Hva handler din fortelling om?
  2. Hva var det i fortellingen om Jesu fødsel som inspirerte deg til å skrive akkurat dette?
  3. Hva tenker du julefortellingen kan si dagens mennesker?
  4. Hva betyr julefortellingen for deg?

Disse har svart:

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO