Gå til innhold

1 Visdommen har bygd seg hus
og hugget til sine sju søyler.

– Sorg gjør vondt, og den gir seg ikke med det første. Arrene bærer vi med oss alltid. Men denne boken kan kanskje være en hjelp til å huske på kjærligheten og det gode, håper Jostein Ørum, aktuell med boken <em>Kjærlighetsarr</em>.

Foto: – Sorg gjør vondt, og den gir seg ikke med det første. Arrene bærer vi med oss alltid. Men denne boken kan kanskje være en hjelp til å huske på kjærligheten og det gode, håper Jostein Ørum, aktuell med boken Kjærlighetsarr.

Jeg sørget, altså elsket jeg

19. september 2014.

Det finnes en liten historie Jostein Ørum blir minnet på hver eneste dag. Den sitter på venstre langfinger og er et nesten usynlig arr. Arret forteller historien om en telttur i Nordmarka og et mindre vellykket forsøk på å folde sammen en splitter ny Leatherman. Et godt og et mindre godt minne på samme tid, for alltid merket på en finger. Det ble utgangspunktet for en bok om sorg – denne gangen kalt kjærlighetsarr.

Kjærlighetsarr. Ord til den som har mistet noen er en liten bok som liker seg på nattbordet, i vinduskarmen, ved godstolen - kanskje også i veska eller på en benk på bussholdeplassen før bussen kommer. En bok med ord til den sørgende, servert i små porsjoner. En bok som kan være noe å holde fast i, lett å åpne, lett å lese. Konsentrert til undring og trøst.

– Da ordet kjærlighetsarr dukket opp i tanken, syntes jeg det var et fint bilde, et trøsterikt et. Det å ha mistet noen etterlater arr hos den som står igjen. To flater har møttes: Det som var har vokst sammen med det som er. Det er i de aller fleste tilfeller kjærlighet som gjør at vi sørger. Sårene etter et tap forteller også om noe som har vært godt. Uten kjærlighet er det ingen å sørge over, sier Jostein Ørum.

Ørum er prest i Eide og Landvik menigheter i Grimstad. Gjennom jobben møter han mennesker i sorg, mennesker han er takknemlig over å få møte:

– Når noen slipper andre inn i sin egen sorg, skapes nærhet og et helt spesielt fellesskap. Sorg setter oss i en situasjon der vi er sårbare, og det er ingen selvfølge å la andre ta del i ens egen sorg, sier han.

– I møte med sørgende opplever jeg at sorgen bringer frem mye godt; gode minner og gode relasjoner. Samtidig er det ikke alltid så lett å sette ord på tanker og følelser midt i en sorgprosess. Kanskje kan denne lille boken hjelpe til med det – gi bilder og perspektiver til sorgen, kanskje låne ord til mennesker som gråter.

Samtidig er Kjærlighetsarr ingen quick fix for sørgende. Det er ikke boken som på første side forteller deg at det kommer til å gå bra.

– Sorg gjør vondt, og den gir seg ikke med det første. Og hva vil det si at noe går bra? Jeg ønsker ikke å harmonisere, det finnes ingen snarveier ut av en sorgprosess. Arrene bærer vi med oss alltid. Men boken kan kanskje være en hjelp til å huske på kjærligheten og det gode, håper Jostein Ørum.

Eller hentet med hans egne ord fra boken: «Jeg sørget, altså elsket jeg.»

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO