Gå til innhold

18 Hvem er en Gud som du,
en som tar bort skyld og tilgir synd
for den resten han eier?
Han holder ikke evig fast på vreden,
for han vil gjerne vise miskunn.

Jostein Ørum er aktuell med sin tredje bok på Verbum forlag, <em>De som så ham</em>.

Foto: Jostein Ørum er aktuell med sin tredje bok på Verbum forlag, De som så ham.

Lukaspasjon med 40 stemmer

18. september 2015.

Med påskeboka De som så ham har Jostein Ørum gitt menneskene i Lukasevangeliet en stemme.

Jostein Ørum slutter aldri å fascineres av påskebudskapet. Nå har han skrevet boka De som så ham der leseren kan oppleve påskefortellingen gjennom hele 40 ulike personer fra Lukasevangeliet.

– Jeg synes Jesu lidelseshistorie er så gripende at jeg ikke kunne la være å skrive bok om den, sier Ørum. Dette er hans tredje bok. Tidligere har han skrevet adventsboka Mitt umulige barn og boka Kjærlighetsarr, til trøst for sørgende mennesker.

– Hvis jeg snur meg og ser tilbake, oppdager jeg at mye av det jeg har gjort har vært å fortelle de gamle historiene om Gud og mennesker. Jeg er prest, har jobbet på bibelskoler, skrevet litt her og der - og er, sammen med min kone, midt i et prosjekt med å oppdra fire gutter. Jeg er ikke så flink til å fortelle historier videre til barna mine. Det er kanskje derfor jeg må skrive disse bøkene, forteller han.

De som så ham handler om 40 mennesker som så Jesus hans siste dager. Vi vet ikke hvor mange som så ham, men vi vet i alle fall om disse 40, fordi Lukas forteller om dem. Johan Sebastian Bach skrev Matteuspasjonen og Johannespasjonen, der han tok for seg Jesu siste dager etter gangen i henholdsvis Matteus- og Johannesevangeliet. Jeg valgte Lukas. Dette er min Lukaspasjon, sier Ørum.

– Lukasevangeliet er etter min mening det mest spennende evangeliet, fordi det har det største persongalleriet. Lukas presenterer mange enkeltmennesker og historier som vi ikke finner andre steder. Jeg har tatt for meg Jesu siste uke, gjennom påskedagene, fra han kommer til Jerusalem på palmesøndag, via skjærtorsdagens mollstemte fest, til fredagens drama, til lørdagens fortvilelse og til søndagens wow! Jeg lette etter menneskene som var vitner til alle disse hendelsene. Jeg telte og fant 40 mennesker - som så ham, forteller Ørum.

Hver av de 40 personene har sin egen tekst, der de kommer til orde - fra Barabbas til røverne på korset, til Josef av Arimatea, til Maria Magdalena, til Peter, til hun som kjenner igjen Peter ved bålet. Alle er presentert med et avsnitt av Lukas-teksten, slik at boka til sammen utgjør hele påskefortellingen.

– Hvorfor trenger vi flere påskebøker?

– Hver tid og hver generasjon behøver sine egne bøker som forteller de gamle historiene med nye ord. Hvis folk slutter å fortelle disse historiene, vil vi sakte men sikkert glemme dem. Det vil ikke Jostein Ørum ha noe av. Han vil fortelle mer - bare vent….

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO