Gå til innhold

17 Gud, fra jeg var ung, har du lært meg opp.
Jeg forteller fortsatt om dine under.

Jostein Ørum

Foto: Jostein Ørum

Kjærlighet for to – Elske. Ære. Bli.

03. august 2016. Av: Eleni Maria Stene

Elske. Ære. Bli. - Tre ord om det fineste og kanskje vanskeligste av alt - livslang kjærlighet mellom to mennesker.

«Vil du elske og ære og bli trofast i gode og onde dager inntil døden skiller dere?» spør presten under vielsen. Prest og forfatter Jostein Ørum har spurt mange par om nettopp dette, og han tror på kjærligheten mellom to mennesker – derfor skriver han bok om hvor fint og hvor utfordrende det kan være.

– Mitt hovedpoeng med boken er å minne om hvor fin kjærligheten mellom to mennesker egentlig kan være. Jeg tror fortsatt på det livslange, forpliktende samlivet. Det aller viktigste man kan gjøre her i livet, er å ta vare på familien sin. Om samlivet, ekteskapet fungerer godt, er det større sjanse for at alt det andre også fungerer, sier Ørum.

Om kjærlighet – for alle

Den nye boken hans er delt i tre deler med elske, ære og bli som overskrifter. Under hver del finner vi vakre og lettleste kapitler med mange eksempler fra dagliglivet.

– Boken passer for alle som vil leve sammen med et annet menneske. Den er en hyllest til dem som har lovet hverandre å leve sammen. Men boken vil også gjerne være noe for dem som ennå ikke har lovet hverandre:

Enten fordi de har planlagt å gjøre det snart, eller kanskje fordi de bare ikke har rukket det.

Kanskje barna kom før de hadde tenkt - og siden krevde alt overskuddet. Kanskje lommeboken var så tynn, at tanken på en fest ble for stor. Kanskje de ikke orket å organisere en fest eller ikke kan fordra slik oppmerksomhet. Eller kanskje de rett og slett ikke har tro på ekteskapet, fordi de aldri har blitt utsatt for gode eksempler. Sagt på en annen måte: alle som er interessert i kjærlighet.

– Som prest har du møtt mange par i ulike livsfaser. Hva opplever du er det mest utfordrende ved å elske - være – bli for vår tids mennesker?

– Å gi hverandre den oppmerksomheten vi fortjener. Vi er så strødd utover. Oppmerksomheten er så splittet på veldig mye forskjellig. Dessuten er det så mange områder vi må strekke til på. Vi kjemper så hardt for å være gode nok på jobb, ha en meningsfull fritid, følge opp barna, pleie vennskap, dugnader, våre egne interesser og så videre og så videre. Derfor kan det ganske lett bli slik at ektefellen ikke får mine beste krefter.

Ta på sikkerhetsbelte

– Du skriver om det å løfte fram løftene. Som postmoderne mennesker, som vil være frie på mange måter, er livsvarige løfter noe vi kanskje enten tar for gitt, eller ikke vil vedkjenne oss helt. Hva tenker du om det?

– Jeg tenker at å binde seg er frigjørende. Da kan man falle til ro i livet og seg selv, fordi man ikke trenger å jakte på noe annet. Kanskje denne sammenligningen er dårlig, men det blir kanskje litt som å være på Tusenfryd. Hvis man skal ta en berg- og dalbane der, kan man ikke falle helt til ro før man har festet seg og fått sikkerhetsbøylen i fanget. Først da sitter man trygt.

– I boken din skriver du også om takknemlighet. Hvorfor er takknemlighet så viktig i et samliv?

– Takknemlighet er som et ventilasjonssystem for inneklima. Da sliper man det gode både inn og ut, og det blir friskt og sunt. Alternativet er surere.

– En som takker, har blikket på det gode. Det er ikke noen stor kunst å finne negative ting i livet, men det blir ikke så hyggelig. Det er en større kunst å lete frem det gode og ta godt vare på det, som man gjør når man takker.

– Ordene å ære hverandre er noe vi kanskje ikke helt forstår. Hvordan kan vi ære hverandre i dagliglivet?

– Det er en million måter å ære hverandre. Det handler mye om å ikke bli blasert. Det er ikke en selvfølge at forholdet skal være like godt i morgen som i dag. Samliv er et kontinuerlig prosjekt. Et fantastisk fint prosjekt, riktignok. Kort sagt: å gi den andre det beste av meg. Som det å være høflig. Sette av tid sammen. Si gode ord. Takke. Lete etter hva den andre liker. Det er nesten alltid de små tingene det handler om, sier prest og forfatter Jostein Ørum.

– De aller fleste går inn i ekteskapet med et håp og et mål om å bli, men noen ganger er det det beste, ja, nærmest livsnødvendig å dra. Når tenker du det er veien å gå som erfaren prest?

9788254313329
Boka kjøper du i Nettbokhandelen.

–Jeg liker å løpe lange løp, såkalte ultraløp. Før mitt første løp, i minuttene før start, sa speakeren: «Ikke gi deg hvis du blir sliten, men gi deg hvis du blir skadet.» Det var et godt løperåd, men jeg tror kanskje det lå en livsvisdom i det også.

– I vår verden, slik vi kjenner den, er det noen ganger dessverre klokest å si om samlivet: «Det er ikke alt du skal holde ut, det er ikke alt du skal tåle. Fortsetter du bortenfor dette punktet, blir du ødelagt.»

For noen er det lett å si at man skal elske uansett og for enhver pris. Men ikke alle har råd til den prisen.

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO