Gå til innhold

31 Siden forlot han Tyros-området igjen. Han tok veien om Sidon og dro mot Galileasjøen gjennom Dekapolis-landet.

Jostein Ørum

Foto: Jostein Ørum

Fra You Tube til Gud …

10. juli 2017. Tekst: Eleni Maria Stene | Foto: Lars Rindeskog

Forfatter og prest Jostein Ørum tror på ungdommen, på store drømmer og på Gud. Det ble det bok av, som passer for ungdom i alle aldre.

Ørums siste bok, Mens du er ung, er fylt av små tekster inspirert av bibelfortellinger om unge mennesker. Han tror fortellingene har noe si også for dagens tenåringer, og at de fungerer bedre enn velmenende råd.

– Vi vet bare én ting om Jesu ungdomstid. Det står i Bibelen at gutten vokste og utviklet seg, og så: «Han var til glede for Gud og mennesker.» Jeg tror at den lille setningen kan bli en fin retning for unge mennesker og alle mennesker i vår tid også.

Liten bok om store ord

Boka tar ikke stor plass, men har små tekster fra Bibelen som springer utfra noen av de versene forfatteren tror har noe å melde til ungdom.

– Jeg tror kanskje tekstene er enkle nok for sekstenåringer, men ikke for enkle for sekstiåringer. Gjennom boken er det mange fortellinger. Jeg liker selv bedre å høre fortellinger enn råd, derfor er det tatt med en del historier.

Hvordan kan man bruke boka?

– Man kan bruke den som et prosjekt og for eksempel lese ett kapittel hver dag i en måned. Boken består av trettien kapitler. De som gjør dette, vil antagelig komme ganske tett på både meningen med og retningen på livet. Eller man kan ta den i ett jafs, og få et lett og nært møte med de store spørsmålene; om å være ung, om Gud, om å leve side om side med andre mennesker. Jeg tror at dette er en bok man ikke vil vokse fra.

Hva tror du er de største utfordringene for ungdom i dag?

– For unge mennesker som lever med ett bein i virkeligheten og ett bein på YouTube, er det så mye å sammenligne seg med. Å se så mye vellykkethet er ganske slitsomt. Jeg vil gjerne si noe om at dette ikke er hele sannheten om verden og livet. Min agenda er å forskyve tyngden av selvbilde og verdi til noe som varer. Fra internett til Gud, for å si det sånn. Fra å jage etter å bli noe, til å falle til ro i å vite at vi er elsket og akkurat slik vi skal være. Vi er ikke først og fremst summen av alt vi gjør, alt vi eier og alt vi poster på Instagram. Det er mye mer å si om oss enn det. Dette må vi aldri slutte å si til hverandre.

9788254313701
Boka kjøper du i Nettbokhandelen.

Å tro på Gud er normalt

Det går an å være ung i 2017 og å tro på Gud samtidig. Mens du er ung vil gjerne være med på å normalisere det å være kristen, samtidig som den vil forme en motkultur - et annerledesliv som følger den veien og det eksempelet Jesus ga. Da nærmer vi oss en drøm å leve for. Det er rett og slett altfor mange små drømmer der ute.

Hvis du skal si én ting til ungdom i dag som prest og forfatter om tro; hva vil du si?

– Først ville jeg sagt: Du har det som trengs. Deretter ville jeg trukket pusten og gitt en utfordring som kan forandre alle liv: Be Gud om en større drøm enn du visste om…

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO