Gå til innhold

17 Gud, fra jeg var ung, har du lært meg opp.
Jeg forteller fortsatt om dine under.

Sammen i sorgen: – Jeg tror på en Gud som gråter sammen med oss, sier Ragna Dahlen som er aktuell med boken «Sorgen kommer ubedt». (Foto: Nils-Petter Enstad / KPK)

Foto: Sammen i sorgen: – Jeg tror på en Gud som gråter sammen med oss, sier Ragna Dahlen som er aktuell med boken «Sorgen kommer ubedt». (Foto: Nils-Petter Enstad / KPK)

Ragna (61) mistet sønnen i kreft: – Troen demper ikke smertene

21. september 2015. Nils-Petter Enstad / KPK

Det er gått seks år siden sønnen Andreas døde av kreft, bare 31 år gammel, og fremdeles befinner Ragna Dahlen seg dypt inne i sorgen.

I boka Sorgen kommer ubedt har Ragna Dahlen satt ord på sorgen i korte, intense tekster. Troen har hun bevart, men tro er ingen smertedemper, sier hun selv.

– Jeg dyrker de som lever, den sønnen jeg har igjen, de to små som Andreas var pappa til. Men samtidig tar sorgen så stor plass. Ved å arbeide med disse tekstene har jeg forsøkt å integrere en teologi for min egen sorg, sier Ragna Dahlen.

Fascinert av Maria

Ragna Dahlen forteller at hun alltid har vært fascinert av den bibelske Maria-skikkelsen, og at hun kom henne særlig nær i sorgen.

– Vi ser ofte på Maria som en mild og ufarlig skikkelse, men hun tålte jo så utrolig mye smerte. Hun var vitne til sin sønns død, men evangeliene refererer ikke én eneste replikk fra hennes munn.

– Jeg tror sorgen gjorde henne taus, sier hun, og legger til at også hun «mistet alle ord» da Andreas var syk og da han døde.

Om den tiden sønnen var syk, skriver hun at angsten gjorde henne til en bønn. «Stum, ordløs bønn».

– Jeg mistet alle ord. Jeg tryglet Gud om at Andreas skulle bli frisk, men det var en stum bønn.

Vekten av urnen

Hun beskriver hvordan vekten av Andreas sin urne tilsvarer den vekten da han for første gang ble lagt på hennes bryst. Da urnen ble lagt ned i jorden, var det noe av henne selv som ble lagt der.

– Jeg mister ham hver eneste dag, sier hun.

– Et traume handler om en fortid som ikke er blitt fortid. Andreas sin død er ikke «fortid» for meg ennå. Jeg har det i meg. Å miste et barn har gitt meg et ubotelig sår og rammet min innerste identitet, sier hun.

Ba overgivelsesbønn

Ragna Dahlen forteller at da Andreas døde, ba hun en overgivelsesbønn der hun forlangte at Gud måtte være der selv om hun måtte slippe taket.

– Og Gud var der, sier hun.

Tapet av Andreas har ikke ført til at hun også har mistet troen på Gud.

– Om troen ikke er en smertedemper, er den en retning, sier hun, og legger til at hun tror Gud gråter når vi gråter.

«Samtidig har det vært øyeblikk av livsglede både i sykdomstiden og i sorgen. «Du levde, fullt og helt, også i sykdommens tyngste faser», skriver hun i en tekst.

– Det er en grav på den ikke-katolske kirkegården i Roma som har gjort sterkt inntrykk på meg. På toppen av gravsteinen ligger en engel bøyd, med vingene som et favntak over graven. Det er en engel i sorg, og slik tenker jeg at Gud også sørger med oss, sier Ragna Dahlen.

KPK

Fakta

Boka Sorgen kommer ubedt er gitt ut på Verbum Forlag, og er illustrert av Bente Elisabeth Finserås. Ragna Dahlen er ordinert prest i Den norske kirke, og arbeider i Kirkerådet. Hun har også utdannelse innen musikk og litteratur, og har arbeidet som utøvende sanger.

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO