Gå til innhold

11 Kort tid etter ga Jesus seg på vei til en by som heter Nain. Disiplene og en stor folkemengde dro sammen med ham.

Tomm Kristiansen er aktuell med boka «Gudsord for tvilere» (Foto: Jarle Vines/Wikimedia Commons)

Foto: Tomm Kristiansen er aktuell med boka «Gudsord for tvilere» (Foto: Jarle Vines/Wikimedia Commons)

Ord for den som ikke tror

13. september 2017.

Tomm Kristiansen fikk 4000 likes på radioandaktene sine i NRK. Nå har det blitt bok – for dem som ikke tror så veldig mye…

NRK-korrespondenten tror på Gud og skriver for tvilerne. Nå er han aktuell med boken «Gudsord for tvilere».

– Dette er en bok for dem som ikke leser andaktsbøker, og kanskje noen andre. Jeg vil nå vanlige mennesker og bruker et språk som bærer utenfor katedral og bedehus, sier han med et lunt smil.

Kristiansen begynte i NRK på slutten av 70-tallet, og har vært korrespondent i Afrika i to perioder. Han har også vært korrespondent i København og utenriksredaktør i NRK. Mange kjenner ham som "stemmen fra Afrika". I perioder har Kristiansen reist som NRKs reporter over hele verden. Han har også vært programleder for Dagsnytt Atten og vunnet flere priser for god journalistikk.

– Jeg skriver om det jeg har på hjertet og har levd et liv i sekulære samfunn blant sekulære mennesker Jeg har tatt troen med meg ut i livet og latt hverdagen bli preget av Guds ord og min tro. Da blir perspektivet blir annerledes, mener Kristiansen.

Fra barnetro til hverdagstro

Den kjente korrespondenten har vokst opp på Sørlandet med en enkel barnetro i bagasjen.

– Mot slutten av tenårene ble barnetroen erstattet av en mer moden og reflektert tro. Den har tålt kritiske spørsmål, hverdagens erfaringer og kirkens historie. Gudstroen har båret meg hele mitt liv. Kjærlighet og nåde er det viktigste for meg, forteller han.

I hverdagen blant familie, kollegaer og venner uttrykkes også troen på ulike måter.

– Jeg er troende og er døpt. Jeg forteller folk at det holder for Gud, sier han.

En kristendom innestengt på bedehus og i kirkerom tror Kristiansen lite på. Hverdagstro og hverdagens fortellinger er han mer opptatt av. Den nye boken er preget av hverdagens erfaringer, samfunnsengasjement og et langt, spennende liv som journalist, korrespondent og forfatter.

9788254313695
Boka kjøper du i Nettbokhandelen.

«Festprest» med 4000 likes

Både på tv, radio og i bøkene handler det om å formidle historier som er troverdige og som skaper engasjement. Kristiansens radioandakter, som er utgangspunkt for boken, har fått god respons på Facebook. – Radioandaktene har fått 4000 likes, og det er det ikke mange andakter som får, sier han og ler. Vaktmesteren, i blokka der han bor på Enerhaugen i Oslo, er en av dem som har gitt direkte, positiv tilbakemelding på trappa.

– Dette var %&/#!&% bra andakter Kristiansen! forteller forfatteren, som nettopp vil nå vanlige mennesker med Bibelens budskap om kjærlighet og nåde.

NRK-kollegaer har også hatt sansen for Kristiansens radioandakter.

– På en fest for noen uker siden spurte en kollega om jeg ikke kunne holde en av «de der radioandaktene» mine. Så da gjorde jeg det og fikk skikkelig applaus! sier Kristiansen. Han tror det er mye ukontrollert religiøsitet blant folk som ikke finner plass i kirken eller på bedehuset.

Ulike trosverdener

Kristiansen har lang fartstid fra Afrika, både som NRK-korrespondent, som kommunikasjonsrådgiver for Sør-Sudans president og som kommunikasjonssjef for ACT Alliance i Genève, som koordinerer arbeidet til de kirkelige nødhjelpsorganisasjonene i verden. Han har erfart at tro uttrykkes ganske forskjellig i Afrika og Europa.

– I Afrika er troen en naturlig del og dimensjon i mennesker liv, både vanlige folks liv og intellektuelle menneskers hverdag. I Europa er gudstro for spesielt interesserte. Folk har kanskje mistet troen fordi kristne har sperret Gud inne i kirken. Jeg vil formidle tro til vanlige mennesker på gata, på t-banen eller på jobben, understreker Tomm Kristiansen.

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO