Gå til innhold

5 Da Jesus gikk inn i Kapernaum, kom en offiser til ham og ba om hjelp.

Vi bygger om nettbutikken

Akkurat nå bygger vi om nettbutikken! Nytt design og enklere vei til produktene. Vi beklager de ulemper dette måtte medføre. Ring vårt ordrekontor om du trenger hjelp 47 97 64 93.
I boka <em>På stengte stier</em> tar Tor Øystein Vaaland leseren med på tre reiser i dagens Israel og Palestina.

Foto: I boka På stengte stier tar Tor Øystein Vaaland leseren med på tre reiser i dagens Israel og Palestina.

På stengte stier i dagens Israel og Palestina

12. desember 2013.

«Sjelden har jeg sett noen komme så tett på det palestinske hverdagslivet, i all sin hjertevarme og tragedie.» Erling Rimehaug, Vårt Land

Boka På stengte stier handler om tre reiser:

For to tusen år siden la Maria og Josef ut på disse reisene – fra Nasaret til Betlehem, der Jesus ble født; fra Betlehem til Kairo, dit de flyktet med barnet Jesus for å unnslippe Herodes – og fra Nasaret til Jerusalem, dit de reiste med Jesus da han var tolv år, for å feire den jødiske påskehøytiden.

Forfatter Tor Øystein Vaaland foretok disse tre reisene på nytt i 2012 og 2013. Leseren kan følge forfatterens ferd gjennom byer og landsbyer, bosettinger og flyktningleirer; over grenser og kontrollposter, gjennom dalfører og øde landområder – og langs Middelhavskysten. Forfatteren skriver om hellige steder - og ikke minst, om menneskene han møter langs reiserutene. Boka er illustrert med bilder, oversiktskart og kart over de ulike reiseetappene.

Det er mange forskjellige mennesker som kommer til orde i boka; blant annet muslimske og kristne palestinere, ortodokse, messianske og sekulære jøder og en samaritan. Vi møter «vanlige mennesker» og religiøse ledere. Bildet som etter hvert tegnes av situasjonen i dette området, er at konfliktene er dype og løsninger vanskelige å se.

Men særlig ett spørsmål aktualiseres: Hvor er de kristnes støtte til de palestinske kristne i Israel og Palestina, slik at de – i enda større grad – kan bidra til brobygging og fred?

Dette er en reiseskildring utenom det vanlige – som både er personlig og politisk, historisk og aktuell, og med mange bibelske referanser.

Tor Øystein Vaaland (1959) er journalist, prest og forfatter. Han jobbet i NRKs nyhetsavdeling i en årrekke og i Morgenbladet i 2011-2012. Han har vært menighetsprest i Ringsaker og generalsekretær i Rådet for psykisk helse. Vaaland har skrevet flere bøker, blant annet Intet nytt fra Vestbredden – fortellinger fra 17 palestinske journalisters hverdag (2011)
«Ikke minst er det mye nytt å lære: Her er både turforslag, bibelhistorie og politisk historie.»

Sidsel Wold, tidligere NRK-korrespondent i Midtøsten.

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO