Gå til innhold

31 Siden forlot han Tyros-området igjen. Han tok veien om Sidon og dro mot Galileasjøen gjennom Dekapolis-landet.

Representanter for to livsfaser: Geir Hellemo med sitt barnebarn.

Foto: Representanter for to livsfaser: Geir Hellemo med sitt barnebarn.

Mine tre liv

19. september 2014.

Med utgangspunkt i eget liv – hans egne tre liv – knytter Hellemo personlige minner og betraktninger opp mot våre felles erfaringsbilder.

«Nå om dagen sitter jeg gjerne en halv times tid og ser at dagen gryr. Det har jeg aldri gjort tidligere. Men nå ser jeg lyset som kommer og former min verden på ny. Gir langsomt skikkelse til stua jeg sitter i. Og så tenker jeg at det kanskje er på samme måte med de bildene jeg har inni meg. Stedene som finnes der, men som jeg ikke har brydd meg så mye om, så lenge dagene var fylt med tusen andre gjøremål. Mens jeg sitter stille og venter på dagen, henter jeg dem fram.» (Sitat fra boka)


I sin essayistiske erindringsbok Mine tre liv skriver professor Geir Hellemo om religiøs erfaring i hverdagen. Med utgangspunkt i eget liv – hans egne tre liv – knytter Hellemo personlige minner og betraktninger opp mot våre felles erfaringsbilder. Hellemo skriver om hvordan Gud er på ferde i den helt ordinære hverdagen, og om hvordan hverdagssysler formes til religiøs erfaring.

Mine tre liv tar leseren med til hytta uten strøm. Til drapet på John F. Kennedy og valget av pave Frans, til følelsen det gir når du har klart å roe et lite barn med falsk krupp og det endelig klarer å sovne, og til massasje og damp fra tyrkiske hamamer.

Mine tre liv inviterer til langsomhet. Boken tar seg tid til å åpne opp det enkelte minnet. Når Hellemo skriver om dem, er det ikke bare hans opplevelser det handler om, det er samtidig en bok leseren kan lese sine egne erfaringer inn i. Ledsaget av og i brytning med tekster og tanker fra forfattere, filosofer og teologer får erindringene nye dimensjoner.

Dette er de tre livene:

  • Det første: Fra fødsel til endt arbeidsliv.
  • Det andre: Slektens historie, de levde livene som legger grunnlaget for ens eget.
  • Det tredje er det som starter der arbeidslivet slutter.

Det siste livet tok en annen vending enn Hellemo hadde sett for seg. Etter å ha fått diagnosen ALS (amyotrofisk lateralsklerose) er de små tingene blitt de store utfordringene. Noen håp er knust, samtidig beskriver han hvordan livet har fått en annen type intensitet.

Mine tre liv er skrevet med åpenhet og ærlighet. Det gjør den til en rik bok med personlige tekster som berører på et eksistensielt plan.

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO