Gå til innhold

18 Hvem er en Gud som du,
en som tar bort skyld og tilgir synd
for den resten han eier?
Han holder ikke evig fast på vreden,
for han vil gjerne vise miskunn.

Boklansering: F.v. Silje Kivle Andreassen, Didrik Søderlind og forfatter Tom Arne Møllerbråten i samtale under fredagens boklansering på Litteraturhuset i Oslo. (Foto: Bjarte Østebø, KPK)

Foto: Boklansering: F.v. Silje Kivle Andreassen, Didrik Søderlind og forfatter Tom Arne Møllerbråten i samtale under fredagens boklansering på Litteraturhuset i Oslo. (Foto: Bjarte Østebø, KPK)

– Tvilen må opp og fram

03. november 2015. Av: Bjarte Østebø / KPK

Da Tom Arne Møllerbråten ikke klarte å finne en god bok på norsk om tvil, skrev han den likegodt selv.

«Hva skjer hvis vi begynner å snakke om tvil i kristne sammenhenger?» Det er ett av spørsmålene Tom Arne Møllerbråten forsøker å belyse i sin nye bok, Tro under tvil.

– I dagens samfunn opplever jeg at det nesten er «in» å flagge tvil og usikkerhet. Men vi har en del å gå på når det gjelder å snakke åpent og ærlig om det i mange kristne miljøer, sier Møllerbråten.

Gjennom ti år har han samlet materiale til boken, som ble lansert på Litteraturhuset i Oslo fredag.

– Jeg syntes det var rart at det ikke fantes en bok om kristen tvil. Det er mye å si om temaet. Jeg tror denne boken dekker et behov, sa han til KPK etterpå.

Ting tyder på at han kan ha rett. Verbum forlag hadde med seg rundt 70 bøker til lanseringen. Køen til signering var lang, og samtlige eksemplarer ble solgt, og flere måtte dra hjem uten bok.

Nærmere 150 personer møtte opp på Litteraturhuset, mange av dem tidligere elever på Sagavoll Folkehøgskole, hvor Møllerbråten i femten år har undervist i blant annet apologetikk og snakket med ungdommer om tro og tvil.

Vil åpne opp

Møllerbråten selv forteller at han strevd med tvil store deler av sitt kristenliv. Ofte har han følt seg som en festbrems.

– For eksempel kommer spørsmålet «Men du tviler vel ikke på Gud?» Så kjenner jeg at jo, er det ikke det jeg gjør? Er ikke det lov? Må jeg være stille med min tvil, for å ikke skape usikkerhet hos andre?, spør han.

Han peker på at hvis kristen tro er sann, så må den også tåle å granskes.

– Tåler ikke fellesskapet vårt tvil så er det et skjørt fellesskap. Vi kan ikke ta lett på tvil, den må alminneliggjøres og løftes fram i forsamlingene. Den tvilen som kommer gjennom sunn fornuft må vi ikke avfeie. Den må vi ha, sier han.

Rasjonell tilnærming

Sokneprest i Holmlia menighet, Silje Kivle Andreassen, kom med respons på forfatterens innledning, sammen med ateist og forfatter Didrik Søderlind.

– Selv om vi aldri har møttes før i dag, føler jeg vi har mye til felles Jeg kommer fra et miljø og en bakgrunn hvor det har vært tillatt å tvile og stille spørsmål, men takk for at du skrev denne boken, Tom Arne, sa Kivle Andreassen.

– Det står så mye fint som jeg kommer til å ta med meg videre, sa hun, og ba om forfatterens tillatelse til å lese høyt fra boken.

I 2010 ga Didrik Søderlind han ut boken Kristen-Norge – en oppdagelsesreise, og ble invitert av Møllerbråten til Sagavoll for å snakke om boken og omkransende temaer Det var første gang ateisten fikk snakke til en kristen forsamling.

– Fram til da hadde de kristne vært noe nesten eksotisk. At Tom Arne inviterte meg inn den gangen synes jeg var veldig fint gjort. Derfor er jeg glad at jeg rakk å være her i dag, det betyr noe for meg, sier Søderlind.

Nyanserer bildet

Han finner mye «god mat» i Møllerbråtens bok.

– Det er ting der som utfordrer meg til å utforske mitt eget livssyn nærmere. Tom Arne er en sympatisk fyr med en rasjonell og ydmyk tilnærming til troen. Det gjør det lettere å diskutere med ham enn med de som bare skremmer deg med helvete, sier han.

Søderlind har omtalt seg selv som en tvilende ateist. At også kristne kjemper med tvilen bidrar til å skape et mer nyansert bilde av dem, mener han.

– Det viser en annen virkelighet, som man ikke ser så mye av i mediene og den offentlige debatten. Der er det bare de skråsikre som slipper til, sier Søderlind.

KPK

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO