Gå til innhold

13 Er noen av dere vis og forstandig? Da må han vise det i gjerning, i et rett liv preget av den ydmykhet som visdommen gir.

Per Arne Dahl er biskop i Tunsberg. (Foto fra Schibsted Forlag. Av Berit Roald, Scanpix)

Foto: Per Arne Dahl er biskop i Tunsberg. (Foto fra Schibsted Forlag. Av Berit Roald, Scanpix)

Livsarkivet: En gavebok til oss alle

23. april 2015.

En svensk barnelege mister sin kone i trafikkulykke og blir selv hjerteoperert. Alene med barna, bryter det på dypt vann.

Det handler om liv og død, om bitterhet eller fred, om fremtid eller å parkere hvileløst i sin egen livssituasjon.

Årene går for Lars H. Gustafsson, barna vokser til, og den 71 år gamle legen unner seg et tilbakeblikk som samtidig blir en gave og en utfordring til oss alle.

Dette er ikke en egotrip i sorgens landskap og enda en viktig bok om hvordan komme gjennom sorgen. Hans livs tilbakeblikk er en relasjonell hyllest til det alminnelige livet og samlivet som utfordrer oss til ærefrykt og takknemlighet. Dermed er boken også en utfordring til å oppgi kontrollen i det vi overgir alt til en som er større enn oss og som vil oss vel. «Memento vivi, husk du skal leve», hører jeg Gustafsson rope vennlig og våkent.

Hans bok Livsarkivet berørte meg og gjorde noe med meg en vårkveld i 2015. Omdreiningspunktet er overgivelse. Dermed om å oppgi kontrollen over det som skjer før døden, i selve dødsøyeblikket og tiden etter møte med døden. «For meg handler Gudstro først og fremst om å våge å overgi meg», sier Lars Gustafsson.

Hva kan dette orienteringspunktet bety for oss som strever med å slippe taket og oppgi kontrollen. Hva kan det gjøre med vår dødsangst? Hva kan det gjøre med vårt behov for å regissere livet og døden i minste detalj?

Bokens intensjon er å frigjøre til liv og samliv, sier forfatteren, og inviterer oss med på sin reise som kan bli vår reise til et rikere liv. Døden får vente. Det er nå vi lever. Det er så mye å oppdage, så mye å leve for.

Men det er vondt å dø om våren i en motstrøm av liv, for å sitere dikteren Alf Sæther. Derfor tar vi imot Livsarkivet som en vakker, verdig og verdifull gavebok om liv og død, ja om deg og meg.

Per Arne Dahl
Tunsberg biskop

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO