Gå til innhold

13 Er noen av dere vis og forstandig? Da må han vise det i gjerning, i et rett liv preget av den ydmykhet som visdommen gir.

«Tidslinjen» viser barn og unge rekkefølgen i bibelfortellingen, fra skapelsen til ny himmel og ny jord. (Foto: Jens Emil Asp)

Foto: «Tidslinjen» viser barn og unge rekkefølgen i bibelfortellingen, fra skapelsen til ny himmel og ny jord. (Foto: Jens Emil Asp)

Ser barna sammenhengen?

29. oktober 2015.

Da Hilde Heitman var barn lette hun etter sammenhengen i de ulike bibelfortellingene hun hørte. Nå er hun teolog og gründeren bak et seks meter langt nytt trosopplæringsverktøy.

En 18-åring har gjerne vært innom flere trosopplæringstiltak i kirken. Han har for eksempel fått 4-årsbok på familiegudstjeneste, kanskje vært på Tårnagenthelg og deltatt i konfirmasjonsundervisning. Sannsynligvis har han hørt om både Adam og Eva, David og Goliat, og Jesus og disiplene. Men hva sitter han igjen med? Ser han at bibelfortellingene han har hørt henger sammen i én stor fortelling, og at den fortellingen angår ham? Denne problemstillingen ble viktig da trosopplæringsleder Hilde Heitmann (32) skulle lage en systematisk plan for trosopplæringen lokalt i Re i Vestfold.

Kristina Hvarnes Andersen i Agenda 3:16 har møtt Heitmann i Vardåsen kirke i Asker.

– Jeg tenkte: Hvem skal planen være systematisk for? Og svaret på det er jo barna, tilhørerne. Det viktigste i trosopplæringen er innholdet, og at innholdet i planen må oppleves helhetlig for barna som deltar, sier Hilde Heitmann.

Men det var ikke så lett å sikre dette i planen.

– For meg var det en nøtt, innrømmer trosopplæreren, og fortsetter:

– Barna kommer så sporadisk til kirken, og det går en stund mellom hvert tiltak. Og ikke alle kommer på alle tiltakene.

Inspirert av boken «En vandring gjennom Bibelen» kom hun på ideen å lage en illustrert tidslinje, som kan brukes enten man er samlet til søndagsskole eller ungdomsklubb.

– Det er et veldig godt grep for å snakke om en fortelling, det å plassere den inn i en sammenheng. Hvis en 18-åring etter endt trosopplæring har fått med seg at Bibelen er én stor fortelling om at Gud har skapt verden, at han la og virkeliggjorde en plan for å frelse menneskene ved å sende Jesus, at han en dag skal skape en ny himmel og en ny jord, og at 18-åringen videre tenker at «jeg er en del av den fortellingen hvis jeg vil» – det må være målet, sier Heitmann.

Les hele saken hos Agenda 3:16

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO