Gå til innhold

11 Kort tid etter ga Jesus seg på vei til en by som heter Nain. Disiplene og en stor folkemengde dro sammen med ham.

Om stillhet: Mangeårig retreatleder Hilde Sanden-Bjønnes debuterer som forfatter med en bok om kontemplasjon og sentrert bønn.

Foto: Om stillhet: Mangeårig retreatleder Hilde Sanden-Bjønnes debuterer som forfatter med en bok om kontemplasjon og sentrert bønn.

Prøver å sette ord på det ordløse

21. september 2016. Tekst og foto: Ingunn Marie Ruud/KPK

– En stillhet som egentlig er bønnen i seg selv åpner for mystikken og blir en bønn der Gud er den aktive, sier retreatleder, prest og debutforfatter Hilde Sanden-Bjønnes.

Hilde Sanden-Bjønnes er prest i Metodistkirken og har i mange år ledet templative retreater på Lia Gård og undervist om kontemplasjon og sentrerende bønn. Nå debuterer hun som forfatter med boken «Bakenfor ord og tanke» på Verbum forlag.

– Dette er en bok om bønn for den som ikke kan be, eller for den som aldri har bedt, men som gjerne ville. Den er også for den som har bedt hele sitt liv og for mennesker som søker dypere, uansett hvor de har ståstedet sitt, sier Sanden-Bjønnes.

Bønn som ikke har ord

Boken handler ifølge forfatteren om stillhet, en bønn som går bakenfor ord og tanke, som tittelen sier.

– I seg selv er det jo egentlig helt umulig å skrive om, det som ikke har ord. Likevel har jeg prøvd å si noe om å invitere til denne stillheten.

Hun tror det er vanskelig for mange å stilne i dagens samfunn.

– Å stilne i det ytre er en ting, men å stilne i det indre kan være enda verre. Derfor forsøker denne boken å gi et redskap for å stilne lettere. Redskapet heter sentrerende bønn, sier Sanden-Bjønnes.

Hun mener det er fullt mulig for alminnelige travle mennesker å praktisere en slik metode.

Kristen tradisjon

Sanden-Bjønnes er opptatt av å ikke bruke såkalt kanaan-språk.

– Jeg har prøvd å skrive i et språk som også henvender seg til en som ikke har noe kristelig vokabular. Samtidig prøver jeg å begrunne at dette er en gammel tradisjon innenfor kristendommen og har en teologisk basis som er holdbar, sier hun.

Ifølge forfatteren forbereder boken leseren inn mot det som kristen tradisjon i nesten alle tider har kalt kontemplasjon.

– Sentrerende bønn gir verken krav på en spesiell sittestilling eller noe mantra som gjentas for å holde tankene borte. Det handler om en ledig meditasjon der du bare stilner, lar tankene være bakgrunnsstøy og bare er hos Gud i den stunden du er stille, sier den ferske forfatteren.

Lite norsk litteratur

9788254313589
Boka kjøper du i Nettbokhandelen

Retreatlederen har i mange år prøvd å undervise og veilede folk inn i det kontemplative landskapet gjennom sentrert bønn.

– Det jeg ofte hører etter retreatens slutt er at dette er livsforvandlende og de lurer på hvorfor ingen har fortalt dem om dette før. Det finnes mange amerikanske bøker om sentrerende bønn, men jeg tror aldri før det er skrevet om det fra en norsk kontekst og på norsk, sier hun.

Nå vil hun dele noe av sin erfaring.

– Det er det mest utvidende jeg selv har erfart. Den utvider mitt gudsbilde, gjør noe med mitt selvbilde og ikke minst med mitt bilde på den sammenheng jeg er i. Det handler også om å finne sitt sanne selv i alt det vi kanskje tror er vår identitet, sier Sanden-Bjønnes.

KPK

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO