Gå til innhold

1 Visdommen har bygd seg hus
og hugget til sine sju søyler.

Lukas-bok: Professor Marianne Bjelland Kartzow har latt seg engasjere og fascinere av studenters refleksjoner rundt tekstene i Lukas-evangeliet.

Foto: Lukas-bok: Professor Marianne Bjelland Kartzow har latt seg engasjere og fascinere av studenters refleksjoner rundt tekstene i Lukas-evangeliet.

Skrev bibelbok sammen med studenter

21. september 2016. Tekst og foto: Ingunn Marie Ruud/KPK

Professor Marianne Bjelland Kartzow ved teologisk fakultet syntes studentenes refleksjoner rundt Lukas-evangeliet var så interessante at hun ville flere skulle få lese dem.

– Mange av studentene våre, både de unge og de med mer livserfaring, hadde mange gode refleksjoner i møte med bibeltekstene. Jeg ville at disse refleksjonene ikke bare skulle forbli i klasserommet, men komme ut, sier Bjelland Kartzow.

Hun er professor i teologi ved det teologiske fakultet på Universitetet i Oslo og er redaktør for boken «Lukas. Undring og utfordring» som kommer ut på Verbum forlag i oktober.

– Vi har lest og sett på forskjellige tekster i Lukas-evangeliet fra ulike perspektiver, og ønsker å åpne teksten for videre samtale og refleksjon, sier redaktøren.

De 14 forfatterne av boken er studenter, tidligere studenter og lærere ved teologisk fakultet på UiO og er mellom 28 og 72 år.

– For Bibel-interesserte

Bibelselskapet feirer 200-årsjubileum i år og det setter også sitt preg på bokhøsten hos Bibelselskapets forlag Verbum.

– Utfordringen i dag er ikke mangel på bibler, men å få folk til å lese Bibelen. Derfor trenger vi bøker om bibelkunnskap og bibelbruk slik denne boken er, sier forlagssjef i Verbum, Anne Veiteberg, under lanseringen av høstens bøker.

Redaktør Bjelland Kartzow tenker Lukas-boken passer for den interesserte bibelleser.

– Boken kan være for dem som går på teater og ser bibelske forestillinger eller «Etterlyst: Jesus» med Bjørn Eidsvåg, og som har en interesse for bibelens tekster og kristen kulturarv, sier hun og legger til at den også kan brukes av bibelgrupper, menigheter og ungdoms- og studentgrupper.

– Folkelig evangelium

Bjelland Kartzow forteller at det er litt tilfeldig at det ble akkurat Lukas-evangeliet, men at det er et evangelium som historisk har interessert mange av hennes kollegaer på Universitetet.

– Lukas-evangeliet har alle de klassiske fortellingene og er kanskje det mest kulturåpne og folkelige evangeliet, men vi tenker det har mer å by på. Folk tror de kjenner Lukas-evangeliet, men det er jo så mye mer her. Det er så mye å gruble over og lure på, sier redaktøren.

Hun forteller at de har plukket ut både tekster som er godt kjent fra før og lett etter tekster folk ikke har vært så opptatt av eller ikke har forstått.

– Boken ønsker å invitere leseren til å undre seg over ulike tekster i Lukas-evangeliet, sier Bjelland Kartzow.

Opp-ned

9788254313336
Boka kjøper du i Nettbokhandelen

Lukas har også mange av de fortellingene som snur opp-ned på ting, sier professoren.

– Den minste skal bli den største, de siste de første, den barmhjertige samaritan og den bortkomne sønn. Det er så mye livsvisdom der, sier Bjelland Kartzow.

Hun ser ikke bort fra at det kan komme lignende bøker om de andre evangeliene.

– Vi burde skrevet en bok om Johannes-evangeliet også. Alle evangeliene har sitt særpreg, men denne gangen har vi latt oss engasjere av de jordnære fortellingene og kjente lignelsene i Lukas, sier hun.

Bjelland Kartzow sier hun har lært mye av de andre forfatterne av boken.

– Jeg har aldri skrevet sammen med studenter før og har fått mye tilbake når jeg har utfordret dem på å tenke, gå i dybden, finne poeng, undre seg og la seg utfordre av ting de ikke skjønner, sier Bjelland Kartzow.

KPK

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO