Gå til innhold

13 Salig er den som finner Visdommen
og vinner forstand!

Qin Xiaoping opplevde svar på forbønn - det ble starten på flere kristne menigheter.

Foto: Qin Xiaoping opplevde svar på forbønn - det ble starten på flere kristne menigheter.

Bibelen som ble funnet fram igjen

10. mai 2019. Foto: Dag Kjær Smemo

Kapittel 4 i boka RIK bibelbruk starter i et vanlig hjem, med en av de sterkeste fortellingene om RIK bibelbruk som vi har møtt. Qin ble en bibelleser etter å ha opplevd svar på forbønn.

Vi møtte ei kvinne som bodde i Hunanprovinsen. Hun het Qin Xiaoping og var i begynnelsen av femtiårene. Hun dro litt på beina når hun gikk. Hun hadde hatt poliomyelitt som barn.

Fra hun var tre til hun var fjorten år kunne hun ikke gå. Faren hennes pleide å bære henne fram og tilbake til skolen. Men hun ville så gjerne lære å gå igjen. En dag da hun var fjorten år, sa hun til moren sin: «Jeg vil så gjerne lære å gå!» «Da skal du be til den kristne Gud», sa moren. Hun hadde vært kristen helt fra før kulturrevolusjonen.

Én gammel bibel

Under kulturrevolusjonen (1966–1976) ble kirker og kristne institusjoner stengt. Det var forbudt å eie og lese Bibelen. Men moren til Qin Xiaoping hadde gjemt én gammel bibel. Hun pakket den inn i et stykke voksduk og gjemte den inne i rommet hvor de lagret mat. Der ble den liggende i ti år.

I 1977 var mange av de gamle forbudene blitt fjernet. Derfor sa moren til Qin: «Be til Gud om å bli frisk, og du skal bli frisk!» I tida etter bønnen opplevde jenta at hun klarte å begynne å gå igjen. Denne opplevelsen gjorde at hun kom til kristen tro.

Nå fant moren fram igjen bibelen hun hadde gjemt på lagerrommet. Moren spurte om ikke Qin kunne lese høyt fra Bibelen for henne. Også en nabo ble med, og slik ble de en liten gruppe på tre mennesker som leste Bibelen sammen hver kveld.

Leste hele Bibelen

På et år leste de gjennom hele Bibelen. Så begynte de forfra igjen. Etter hvert var det flere og flere som kom for å høre på lesingen. Da de var tretti, var det ikke plass til dem lenger. Derfor kjøpte de et hus som de gjorde om til kirke. I 2006 var de blitt så mange at de bygde ei ny og større kirke.

Da vi besøkte Qin i 2014, hadde kirka fått tre avleggere i og utenfor byen. Til sammen var det nå 270 medlemmer i de fire kirkene. Og alt startet med tre mennesker som leste Bibelen sammen.

Det var ingen misjonær, evangelist eller prest som hadde grunnlagt denne kirka. Det var en gruppe mennesker som bestemte seg for å komme sammen og lese Bibelen - regelmessig, i fellesskap og kontinuerlig. Den ene bibelen ble spiren til fire kirker. Liknende historier kan vi høre over hele Kina.

En kinesisk bibel

Dette var bare mulig fordi det fantes en kinesisk bibel. Den mest brukte bibelutgaven er fra 1919 og ble oversatt av utenlandske misjonærer. Siden har den blitt varsomt revidert. Ordlyden i denne oversettelsen er kjent og elsket av kristne over hele Kina.

Under kulturrevolusjonen lærte de kristne lange tekstavsnitt utenat, og de laget melodier som de sang tekstene på. Slik flyttet bibelteksten fra arkene og inn i hjertene. Da de kristne igjen begynte å samles, hadde de allerede bibelteksten i hjertet og på tunga.

Mange av biblene som finnes i norske hjem, står dessverre i bokhylla. Men kraften i ordene er den samme, potensialet i disse ubrukte biblene er like stort som i Kina. Hva ville skje om norske bibellesere begynte å lese Bibelen sammen i hjemmene, slik Qin Xiaoping og moren hennes gjorde.

Studie- og utviklingsspørsmål

Til personlig refleksjon:

  • Har du funnet et godt sted i huset hvor du kan lese i Bibelen?
  • Har du en fast tid, eller har du andre faste rammer om lesingen?
  • Kan du på andre måter gjøre det lettere å lese Bibelen hjemme?

Til samtale i bibelgruppa:

  • Hvor i huset pleier dere å lese i Bibelen? Del med hverandre.
  • Oppmuntrer menigheten familien til å lese i Bibelen sammen?
  • Hva kan vi gjøre i hjemmene våre for å gjøre det lettere å lese i Bibelen?

Til utvikling i menigheten:

  • Hva gjør menigheten for å oppmuntre folk til å lese Bibelen hjemme?
  • Er det noen forbindelse mellom det som leses i kirka og i hjemmet?
  • Hva kan familiene selv gjøre for å styrke bibellesingen i hjemmet?

Utfordringen

Finn et fast sted for Bibelen i hjemmet, et sted hvor den er synlig og lett å finne. La den ligge åpen også når den ikke brukes.


Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO